Jegyzőkönyv az Angol-Amerikai Intézet Intézeti Tanácsának 2019. szeptember 17. üléséről

Jelenlévők

Szavazati joggal:

Tanácskozási joggal:

Kenyeres János köszönti az Intézeti Tanács tagjait. A tagok egyhangúlag elfogadják a napirendi pontokat.

1. (Kenyeres János): Kálmán Csaba intézeti titkári megbízása (szavazás)

Kenyeres János javasolja Kálmán Csaba intézeti titkári kinevezését. Az IT szavaz. Szavazati joggal rendelkezők száma: 15. A szavazás eredménye: 15 igen, 0 nem, 0 tartózkodás. Kálmán Csaba intézeti titkári kinevezését az IT egyhangúlag támogatja.

2. (Kenyeres János): A felvételi időszak és tanévkezdés tapasztalatai, a problémák összefoglalása és megoldási javaslatok

Tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a kari vezetés nem adott előzetes információt arról, hogy jóval több BA diák lesz, mint a tavalyi évben. A Karnak ebbe beleszólása van, nem a minisztérium dönti el a diákok számát, ezért javasolni fogja, hogy a jövőben az Intézetet erről időben tájékoztassák. Ezen felül ismerteti, hogy a külső óraadói igények ügyében írt leveleire dékán úrtól nem érkezett válasz, így szeptember elején még nem tudta az Intézet, hogy el fogja-e tudni látni a kurzusokat. A kialakult helyzet megnehezítette a tanszékvezetők dolgát, mivel a nyár végén kellett oktatókat találniuk a piaci, más egyetemek és nyelviskolák óradíjainak feléért. Mindez annak ellenére történt, hogy az Intézet szaldója 75 millió Ft nyereséget mutat. Friedrich Judit felhívja a figyelmet a „láthatatlan” (más intézetekbe jelentkezett, de az Angol-Amerikai Intézetben kurzusokat felvett) hallgatók magas számára és a miattuk felmerülő járulékos munkák elvégzéséből adódó nehézségekre.

3. (Kenyeres János): Új oktató-kutató képviselő (és póttag) jelölése az Intézeti Tanácsba (Öveges Enikő helyére) és új oktató-kutató képviselő (és póttag) jelölése a Kari Tanácsba (Szalay Krisztina helyére)

Az új tagok és póttagok jelölésére jelölőgyűlést kell összehívni, ahol az oktatók legalább fele megjelenik. A szavazás a tervek szerint a szeptember 30-i héten lesz. Vörös Katinka foglal majd termet, akinek órája van, jelenjen meg a gyűlésen néhány perc erejéig. A tanszékvezetők írjanak körímélt, hogy jelöltek kerestetnek.

4. (Benczik Vera): A doktori hallgatók bevonása a Writing Center munkájába

A Writing Center-t egyre több hallgató keresi fel. Élvezi a Kar támogatását is, mivel a Kar támogatja a mentorálást. Jelenleg doktori hallgatók üzemeltetik hetente 2×1,5 órában. Fehér Réka, a Writing Center vezetője azt kéri, minél több tudományterületről jöjjenek doktori hallgatók a Centerbe. Olyanok, akik angolul jól tudnak, vagy egy tudományterület tudományos nyelvhasználatában jártasak. Mindenkit arra kér, hogy biztassa a doktori hallgatókat, hogy havonta 1 alkalmat vagy félévente 1-2 alkalmat vállaljanak be. A doktori hallgatók kreditet kaphatnak ezért (oktatásszervezés, egyéb tudományos tevékenység címen).

5. (Szigetvári Péter): Az Elméleti Nyelvészeti Központ angol elnevezése

Szigetvári Péter kéri, hogy az Elméleti Nyelvészeti Központ angol nevében a „Központ” szónak „Department” legyen a hivatalos angol megfelelője, mivel az Elméleti Nyelvészeti Központ de facto tanszékként működik, annak ellenére, hogy de jure központ. Hangsúlyozza, hogy nem szeretnének tanszékkel járó jogokat, de szeretnék, ha tanszéknek tekintenék őket. A felvetéssel kapcsolatban több IT tagnak is aggályai vannak, ezért Szécsényi Krisztina javasolja annak kiderítését, hogy jogilag lehetséges-e a „Központot”„Department”-nek hívni angolul. Kenyeres János javasolja a döntés elnapolását és ígéretet tesz arra, hogy ezt kideríti. Az Elméleti Nyelvészeti Központ képviseletével kapcsolatban is kérdések merültek fel. Míg Szigetvári Péter azt szeretné, hogy innen jöjjön az oktatói képviselő az IT-be, Öveges Enikő jelzi, hogy nem gondolja, hogy egy új szervezeti egységből oktatói képviselőt kellene jelölni, azonban azt el tudja képzelni, hogy a központ valamilyen formában képviseleti jogot kapjon az IT-ben. Deák Nóra ezzel kapcsolatban felvetette, hogy jelezzük a Kari Tanács felé, hogy ha nem az Intézetben született meg a döntés az Elméleti Nyelvészeti Központ létrehozásáról, akkor a Kari Tanács rendezze, hogy hogyan legyen az egység képviselete.

6. (Kenyeres János): A SEAS 130 Kállay Géza emlékkötet és a tervezett Géher István-Kállay Géza emlékkonferencia

A kötet hamarosan meg fog jelenni, a konferencia pedig tavasszal kerül megrendezésre.

7. (Pikli Natália): Nyári egyetem az ELTE és a HUSSE szervezésében

8. (Kenyeres János): A SEAS CHARMEU projektben való részvétele

Öt egyetem (Utrecht, Barcelona, Montpellier, Dublin Trinity, ELTE) részvételével javaslatokat várnak projektekre, alprojektekre. Kenyeres János kéri, hogy jelentkezzen, akinek kapcsolatai vannak a társegyetemeken.

9. (Kenyeres János): SEAS oktatók vendégelőadása New York-ban és Bostonban az ottani magyar tudományos társaságok és a New York-i magyar főkonzulátus szervezésében

Tőlünk mehetne New Yorkba vagy Bostonba előadó. Utazást és szállást is valószínűleg meg tudják oldani. Az érdeklődők címmel, rövid CV-vel, angol előadástervezettel jelentkezzenek Kenyeres Jánosnál szeptember végéig. Nem szükséges, hogy az előadásnak magyar vonatkozása legyen.

10. Egyéb

Budapest, 2019. szeptember 17.

Jegyzőkönyvvezető: Dr. Kálmán Csaba, ellenjegyezte: Dr. Illés Éva, intézetigazgató-helyettes és Dr. Kenyeres János, intézetigazgató.