User Tools

Site Tools


about:minutes:2020-10-13

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

about:minutes:2020-10-13 [2020-11-02 19:24] – created csabakalmanabout:minutes:2020-10-13 [2020-11-03 09:28] (current) – csabakalman
Line 46: Line 46:
 Kenyeres János egyeztetĂ©st kezdemĂ©nyez a tĂ©mával kapcsolatban, mivel egyre kevesebb a magyar MA hallgatĂłnk, Ă©s ugyanez Ă©rvĂ©nyes egyes doktori programokra is. Ă–veges EnikĹ‘ marketingeszközök (roadshow, bemutatĂłfĂĽzet) bevezetĂ©sĂ©t sĂĽrgeti a hallgatĂłk számának növelĂ©sĂ©re. Pikli Natália az ELTE-n beĂĽli kapcsolatokra Ă©pĂĽlĹ‘ hálĂłzatĂ©pĂ­tĂ©s fontosságára hĂ­vja fel a figyelmet. PĂ©ldakĂ©nt az MA szĂ­nháztudományi specializáciĂłban tartott Shakespeare kurzusát emlĂ­ti, amelyet Ăşgy kĂłdolnak, hogy az anglisztikások is fel tudják venni. Javasolja az interdiszciplinaritás Ă©s a kutatĂłhálĂłzatok irányába törtĂ©nĹ‘ elmozdulást, Ă©s olyan Ăłrák meghirdetĂ©sĂ©t, amelyek más szakokrĂłl is vonzzák a hallgatĂłkat. A PhD kapcsán is abban látja a jövĹ‘ Ăştját, hogy az IntĂ©zet egyĂĽttműködik a kar többi intĂ©zetĂ©vel. Komáromy Zsolt egyetĂ©rt az elmondottakkal, de felhĂ­vja arra a lehetsĂ©ges veszĂ©lyre a figyelmet, hogy az intĂ©zetek közötti kooperáciĂł azt eredmĂ©nyezheti, hogy MA-s diákjaink másik intĂ©zet PhD-s programját fogják választani. Szigetvári PĂ©ter hozzáteszi, hogy a programgazdák szakmai hiĂşsága hátráltathatja az intĂ©zetek közötti kooperáciĂłt. Kenyeres János egyeztetĂ©st kezdemĂ©nyez a tĂ©mával kapcsolatban, mivel egyre kevesebb a magyar MA hallgatĂłnk, Ă©s ugyanez Ă©rvĂ©nyes egyes doktori programokra is. Ă–veges EnikĹ‘ marketingeszközök (roadshow, bemutatĂłfĂĽzet) bevezetĂ©sĂ©t sĂĽrgeti a hallgatĂłk számának növelĂ©sĂ©re. Pikli Natália az ELTE-n beĂĽli kapcsolatokra Ă©pĂĽlĹ‘ hálĂłzatĂ©pĂ­tĂ©s fontosságára hĂ­vja fel a figyelmet. PĂ©ldakĂ©nt az MA szĂ­nháztudományi specializáciĂłban tartott Shakespeare kurzusát emlĂ­ti, amelyet Ăşgy kĂłdolnak, hogy az anglisztikások is fel tudják venni. Javasolja az interdiszciplinaritás Ă©s a kutatĂłhálĂłzatok irányába törtĂ©nĹ‘ elmozdulást, Ă©s olyan Ăłrák meghirdetĂ©sĂ©t, amelyek más szakokrĂłl is vonzzák a hallgatĂłkat. A PhD kapcsán is abban látja a jövĹ‘ Ăştját, hogy az IntĂ©zet egyĂĽttműködik a kar többi intĂ©zetĂ©vel. Komáromy Zsolt egyetĂ©rt az elmondottakkal, de felhĂ­vja arra a lehetsĂ©ges veszĂ©lyre a figyelmet, hogy az intĂ©zetek közötti kooperáciĂł azt eredmĂ©nyezheti, hogy MA-s diákjaink másik intĂ©zet PhD-s programját fogják választani. Szigetvári PĂ©ter hozzáteszi, hogy a programgazdák szakmai hiĂşsága hátráltathatja az intĂ©zetek közötti kooperáciĂłt.
  
-Károly Krisztina egy több egyetemen bevált jĂł gyakorlatot szeretne megosztani az IT tagjaival, amely közössĂ©gĂ©pĂ­tĹ‘ Ă©s egyben gazdaságos kĂ©pzĂ©st tesz lehetĹ‘vĂ© Ăşgy, hogy közben minden egysĂ©gnek saját PhD programja van. Ennek az a lĂ©nyege, hogy az elsĹ‘Ă©vesek számára lĂ©trehoztak egy mindenki számára kötelezĹ‘ moduláris rĂ©szt (pl. kutatásmĂłdszertant), a harmadik fĂ©lĂ©vtĹ‘l pedig szakosodnak a hallgatĂłk a tematikus fĂłkuszukra a releváns tanszĂ©keken, intĂ©zeteken belĂĽl. Kiemeli, hogy Ă©vek Ăłta Ă­gy működik az egykori NyelvpedagĂłgia, Ăşj nevĂ©n NyelvpedagĂłgia Ă©s Alkalmazott NyelvĂ©szet Doktori Program, a DELP Ă©s a DEAL közös PhD programja, amely immáron a Nyelvtudományi Doktori Iskola rĂ©szekĂ©nt funkcionál. Ez a program manapság annyira nĂ©pszerű, hogy el kell gondolkodni a csoportbontás bevezetĂ©sĂ©n, mivel az idei elsĹ‘s Ă©vfolyamon 20 hallgatĂł van. A csoportbontásnak jelenleg egyedĂĽl a tanszĂ©ki ĂłraterhelĂ©s szab határt. +Károly Krisztina egy több egyetemen bevált jĂł gyakorlatot szeretne megosztani az IT tagjaival, amely közössĂ©gĂ©pĂ­tĹ‘ Ă©s egyben gazdaságos kĂ©pzĂ©st tesz lehetĹ‘vĂ© Ăşgy, hogy közben minden egysĂ©gnek saját PhD programja van. Ennek az a lĂ©nyege, hogy az elsĹ‘Ă©vesek számára lĂ©trehoztak egy mindenki számára kötelezĹ‘ moduláris rĂ©szt (pl. kutatásmĂłdszertant), a harmadik fĂ©lĂ©vtĹ‘l pedig szakosodnak a hallgatĂłk a tematikus fĂłkuszukra a releváns tanszĂ©keken, intĂ©zeteken belĂĽl. Kiemeli, hogy erre az egykori NyelvpedagĂłgia, Ăşj nevĂ©n NyelvpedagĂłgia Ă©s Alkalmazott NyelvĂ©szet Doktori Programban, a DELP Ă©s a DEAL közös PhD programjában, amely immáron a Nyelvtudományi Doktori Iskola rĂ©szekĂ©nt funkcionál nincs szĂĽksĂ©g, mivel ez a program manapság annyira nĂ©pszerű, hogy el kell gondolkodni a csoportbontás bevezetĂ©sĂ©n, mivel az idei elsĹ‘s Ă©vfolyamon 20 hallgatĂł van. A csoportbontásnak jelenleg egyedĂĽl a tanszĂ©ki ĂłraterhelĂ©s szab határt. 
  
 Komáromy Zsolt felveti, hogy szerencsĂ©s lenne azon a gyakorlaton változtatni, hogy a PhD Ăłrák közĂĽl csak egy számolhatĂł el. Károly Krisztina kiegĂ©szĂ­ti Komáromy Zsolt felvetĂ©sĂ©t azzal, hogy kivĂ©telt kĂ©peznek azok a PhD Ăłrák, amelyeknek több mint tĂ­z rĂ©sztvevĹ‘je van. Hozzáteszi hogy a döntĂ©st az motiválta, hogy a Karon akadtak olyan professzorok, akik nem voltak hajlandĂłk a PhD Ăłrákon kĂ­vĂĽl mást tanĂ­tani, ezzel kitelt az ĂłraterhelĂ©sĂĽk Ă©s nem lehetett MA-s Ă©s BA-s Ăłrák tartására felkĂ©rni Ĺ‘ket. Ennek akart gátat szabni a PhD Ăłrák tartására vonatkozĂł dĂ©káni utasĂ­tás.   Komáromy Zsolt felveti, hogy szerencsĂ©s lenne azon a gyakorlaton változtatni, hogy a PhD Ăłrák közĂĽl csak egy számolhatĂł el. Károly Krisztina kiegĂ©szĂ­ti Komáromy Zsolt felvetĂ©sĂ©t azzal, hogy kivĂ©telt kĂ©peznek azok a PhD Ăłrák, amelyeknek több mint tĂ­z rĂ©sztvevĹ‘je van. Hozzáteszi hogy a döntĂ©st az motiválta, hogy a Karon akadtak olyan professzorok, akik nem voltak hajlandĂłk a PhD Ăłrákon kĂ­vĂĽl mást tanĂ­tani, ezzel kitelt az ĂłraterhelĂ©sĂĽk Ă©s nem lehetett MA-s Ă©s BA-s Ăłrák tartására felkĂ©rni Ĺ‘ket. Ennek akart gátat szabni a PhD Ăłrák tartására vonatkozĂł dĂ©káni utasĂ­tás.  
about/minutes/2020-10-13.txt · last touched 2020-11-03 09:28 by csabakalman