User Tools

Site Tools


about:minutes:2015-03-03

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2015. március 3-i üléséről

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes, a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Az intézetigazgató beszámol a közelmúlt fontosabb eseményeiről.

Az alapszakos képzésre (BA) felvehető hallgatók felső irányszámát a felvi.hu adatai alapján 120 főben maximálták, szemben a tavaly felvett 234 fővel. Az OTAK felső irányszáma 150-ről 125-re csökkent. Országos szinten 33%-os, az ELTE esetében 49%-os csökkentésről van szó a felső irányszámokban. Az irányszámokat az Intézettel folytatott bármilyen egyeztetés nélkül szabták meg és nem lehet tudni, hogy tendenciáról van-e szó vagy egyszeri csökkentésről. Az esetleges negatív hatások mellett a kevesebb hallgató egyben elmozdulást jelenthet a minőségi oktatás irányába. Az irányszámok és a ténylegesen felvett hallgatók száma azonban eltérhet egymástól.

Február 10-én Eitler Tamás szervezésében a hallgatók tájékoztatást kaptak az Erasmus+ mobilitás programról - a diákok programal való megismertetése igen fontos, mert az Intézet hallgatói összlétszámhoz képest kevesen érdeklődnek a lehetőség iránt. Szeptember 17-én volt az Odd9 és Even11 évkönyvek bemutatója. Február 26-án került sor Király Zsolt sikeres habilitációs előadásaira, és 29-31. között rendezték meg a HUSSE 12 konferenciát Debrecenben, melyen több oktatónk és doktori hallgatónk is előadott. Március 2-án Frank Polzenhagen tartott kulturális nyelvészeti előadást az Intézetben.

2. Az IT jóváhagyja az amerikanisztika szakirány tanegység-listájának az Amerikanisztika Tsz. által kért módosításait. Az anyagot az IT tagjai írásban megkapták.

3. Farkas Ákos felveti az anglisztika alapszakos hallgatók tanulmányainak kezdeti szakaszában tartott nyelvi szűrővizsga iránti sürgető igényt. Az IT a kérdést megtárgyalja, egyetért a problémával, de nem talál lehetőséget arra, hogy a tanév végi nyelvi alapvizsga mellett újabb szűrővizsgát iktasson be az Intézet a frissen felvett hallgatók nyelvi szintjének biztosítására.

4. Farkas Ákos kérésére az IT megvitatja a hallgatók kérelmeinek elbírálási rendjét. Alapesetben a tanszékek (tanszékvezetők) járnak el saját hatáskörben (pl. előfeltétel-gyengítési kérelmek, szakdolgozatokkal kapcsolatos beadványok, kivételes tanulmányi rend támogatása), más esetben a tanulmányi intézetigazgató-helyettes az illetékes (pl. a szakirány, a specializáció, és minor elbírálása), szükség esetén más kollégák bevonásával. Sokszor támogatásról vagy annak megtagadásáról van szó, hiszen a végső döntést az illetékes kari bizottság hozza meg (pl. kivételes tanulmányi rend). Az illetékességről a kari űrlapok is eligazítást adnak az aláírást adó személy beosztásának előrenyomtatott feltüntetésével. Általános esetben a tanulmányi intézetigazgató-helyettes jár el az Intézet nevében azon hallgatói kérelmek esetében, melyekben nem a tanszékvezetők döntenek.

5. Felmerül, hogy fontos volna biztosítani az IT határozatainak, ajánlásainak nyomon követhetőségét. Az IT megállapítja, hogy az oktatást érintő fontosabb döntések felkerülnek az intézeti honlap megfelelő rovatába, de fontos volna egy határozatok tárát is vezetni.

6. Egyebek

Kenyeres János bejelenti, hogy 2015. március 7-től április 7-ig külföldön lesz, vendégoktatóként fog tanítani. Emailen elérhető lesz, a személyes részvételt igénylő ügyekben helyetteseit kérte fel képviseletére.

A következő IT időpontja: 2015. április 14.

Budapest, 2015. március 3.

A jegyzőkönyvet vezette: Lakatos Dóri

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2015-03-03.txt · last touched 2019-04-12 17:50 by 127.0.0.1