User Tools

Site Tools


about:minutes:2015-10-13

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2015. október 13-i üléséről

Az intézetigazgató köszönti az IT meghívott vendégeit, Borhy László dékán urat és Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes urat.

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes, a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Beszélgetés Dr. Borhy László dékánnal és Dr. Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettessel

Borhy László dékán beszámol Marcel den Dikken neves kutatóprofesszor kollégánk sikeres és örömteli teljesállású felvételének körülményeiről, mely az MTA-nál is betöltött állása miatt nem volt egyszerű folyamat és szenátusi döntést is igényelt.

Az IATEFL-Hungary konferencia

Az intézetigazgató tájékoztatja a megjelenteket az IATEFL-Hungary konferencia sikeres lebonyolításáról, mely a szak alapítása óta az egyik legnagyobb létszámú és legjobb visszhangú konferenciánk volt.

Költségvetési kérdések

Az IT a vendégek bevonásával megvitatja az aktuális kari költségvetési kérdéseket, ezen belül az FSA pályázatokat: a beadott 16 intézeti pályázat közül 14 sikeres volt. Hamar Imre dékánhelyettes kifejti, hogy a Kar látja, hogy az Intézet nagyon komolyan részt vesz a nemzetközi képzésben. A Nemzetközi Kapcsolatok Irodája megfelelő ellátása kiemelt célja volt a pályázatnak, és a beszerzett technikai eszközökből az Intézetnek is juttatnak, más intézetek ebből nem részesülnek.

A külföldi hallgatók felvételi eljárásának áttekintése, a hallgatók minőségi szűrésének lehetőségei, a tandíj összegének felülvizsgálata, a tandíjból való intézeti részesedés kérdése

Az IT a vendégek bevonásával áttekinti a külföldi hallgatók felvételi eljárását, megvitatja a hallgatók minőségi szűrésének lehetőségeit, a tandíj összegének felülvizsgálatát, a tandíjból való intézeti részesedés kérdését. Az intézetigazgató kifejti, hogy a minőség fenntartása érdekében fontos volna szigorúbban szűrni a felvételizőket, akár Skype-interjúk útján. A külföldi hallgatók tandíja nagyon alacsony az európai átlaghoz képest. A tandíj-emelés következtében esetleg kevesebb diák jelentkezne, de jobb előképzettségű és ambiciózusabb hallgatók kerülnének be. Így az emelés nem járna anyagi veszteséggel, és jól járna az Intézet is. Hamar Imre egyetért a felvetéssel: az alacsony tandíj sok országban arra utal, hogy alacsony színvonalú az oktatás. A jelenlegi 800 eurós tandíjat emelni szükséges. A felvételi és a minőség kérdése ugyanakkor nehéz, hiszen nem jelentkeznek olyan sokan, hogy válogathassunk. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a képzéseink megismertetésére, hogy több külföldi hallgatót vonzzunk. Kenyeres János elmondja, hogy sajnos előfordul, hogy egyes külföldi hallgatók agresszívek, ami gondot jelent az oktatók számára. Hamar Imre: Lehetséges volna bevezetni valamilyen szűrőt a felvétel előtt, személyes vagy Skype interjút, bár az ilyen jellegű problémákat valószínűleg ezzel sem lehet kiküszöbölni.

Kontra Edit: A IELTS 5.5-ös szintű nyelvtudás nem kellően magas. Ha emelni akarjuk a tandíjat, ezt is emelni kell. További gond, hogy sokan ösztöndíjjal tanulnak, és ha megbuknak, akkor pánikba esnek, hiszen időre kell végezniük. Ez nagy nyomást helyez az oktatóra, miközben a diák nem tud annyira angolul, hogy megírja a diplomamunkáját.

Hamar Imre: Ebben nem szabad engedni, mert rossz hírét kelti az ELTE-nek. A kínai diákok például a minőséget keresik, és ha az a híre az egyetemnek, hogy bárki le tud diplomázni, az hátrányos az egyetemnek.

Az intézetigazgató kifejti, hogy a külföldi hallgatók tandíjából az Intézetnek közvetlenül részesülnie kellene az oktatás-kutatási fejlesztése céljából. Szükség volna látni az Intézet bevételeinek és kiadásainak az arányát is, hogy tisztában legyünk a valós helyzetünket a Karon belül.

Előmenetel, a tudományos fokozatok megszerzésének ösztönzése

Az intézetigazgató kifejti, hogy a Kar és az Intézet számára is fontos, hogy az oktatók előre tudjanak lépni a tudományos ranglétrán. Szükség volna egy pontos előmeneteli tervre, mely meghatározná, hogy az elvárt követelmények teljesítése esetén mikor léphet előre az oktató. Borhy László kifejti, hogy számszerűsítve lesznek az elvárások a habilitációhoz, mely egyértelművé fogja tenni a követelményeket. Ezek nem lesznek teljesíthetetlenek. Korábban sokszor előfordult, hogy a habilitációs eljárás során valaki nem jutott át a habitus vizsgálaton, mert további publikációkat és konferencia részvételeket kért számon a referáló. Az illető fellebbezett, mert ezek a követelmények sehol sem voltak meghatározva. Dékán úr kifejti, hogy a Kar humánpoitikai tervet készít, amelyben szerepel majd a várható előmeneteli terv is. A doktori képzésben alapvető változások lesznek 2016-tól. A doktoranduszok fizetése emelkedik majd, de a kormány terve szerint emeli a tanársegédek és adjunktusok fizetéseit is. Ennek fedezetét csak részben támogatja az állam.

Kontra Edit: A lektorok fizetése jelenleg az adjunktusokéval van egy szinten, de magasabb óraszámban tanítanak. Ha emelkedik az adjunktusok fizetése, mi lesz a lektorokkal? Így is nehéz lektorokat találni. Dékán úr ígéretet tesz, hogy jelzi a problémát az illetékeseknek.

Pályázatok

Az intézetigazgató összegyűjtötte az Intézet sikeres pályázatait és Dékán úrnak átadta.

Dékán úr és dékánhelyettes úr elköszön az IT-től.

Frank Tibor javasolja, hogy az IT Horváth Krisztina tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettes asszonyt is hívja meg valamelyik ülésére. A javaslattal az IT egyetért.

2. Személyi kérdések

Bemutatkozik Lukács Cintia, új hallgatói képviselő.

Kontra Edit bejelenti, hogy szeretné átadni a stafétabotot és leköszön tanszékvezetőként. Már benyújtotta a lemondását.

Kenyeres János bejelenti, hogy felkérte Veljanovszki Dávidot az intézeti titkári feladatok ellátására. Veljanovszki Dávid megköszöni a megelőlegezett bizalmat, és jelzi, hogy Starcevic Attila munkaintenzitását és szakértelmét kihívás lesz követnie. Az intézetigazgató elmondja, hogy az intézeti titkár egyelőre Starcevic Attila igazgatóhelyettes mellett tevékenykedik majd, egyebek mellett a záróvizsga bizottságok összeállításában fog segíteni. Starcevic Attila kifejti, hogy ebben a félévben ezzel kapcsolatban még nem lesz sok akut a feladat, de a tavasziban már jól jön a segítség.

Az IT 12 igen 0 nem és 0 érvénytelen szavazat mellett egyhangúan támogatja Dr. Veljanovszki Dávid intézeti titkári felkérését.

3. A kari humánpolitikai tervben való intézeti részvétel

Le kell majd adni a tanszékek jövőbeli humánpolitikai terveit, és a jelenlegi oktatói óraterheléseket, ezekbe heti két óra erejéig a konzultáció is beszámít. Kenyeres János ma egyeztet Kóczán Andrással a humánpolitikai tervről.

4. Egyebek

A kari honlap Intézetre vonatkozó információinak frissítése sürgető kérdés.

A gépjárműbehajtási engedélyek ügyét rendezni kell.

Következő IT: november 10. Meghívott vendég: Horváth Krisztina tanulmányi dékánhelyettes

Budapest, 2015. oktĂłber 13.

A jegyzőkönyvet vezette: Lakatos Dorottya

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2015-10-13.txt · last touched 2019-04-13 15:21 by 127.0.0.1