User Tools

Site Tools


about:minutes:2015-10-13

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

about:minutes:2015-10-13 [2019-04-13 15:16] – created Péter Szigetváriabout:minutes:2015-10-13 [2019-04-13 15:21] (current) – external edit 127.0.0.1
Line 1: Line 1:
-a+======Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2015. október 13-i üléséről====== 
 + 
 +Az intĂ©zetigazgatĂł köszönti az IT meghĂ­vott vendĂ©geit, Borhy LászlĂł dĂ©kán urat Ă©s Hamar Imre nemzetközi ĂĽgyekĂ©rt felelĹ‘s dĂ©kánhelyettes urat. 
 + 
 +A rĂ©sztvevĹ‘k aláírják jelenlĂ©ti Ă­vet. Kenyeres János megnyitja az ĂĽlĂ©st. Az IT határozatkĂ©pes, a jelenlĂ©vĹ‘k elfogadják a napirendi pontokat. 
 + 
 +1.  **BeszĂ©lgetĂ©s Dr. Borhy LászlĂł dĂ©kánnal Ă©s Dr. Hamar Imre nemzetközi ĂĽgyekĂ©rt felelĹ‘s dĂ©kánhelyettessel** 
 + 
 +Borhy LászlĂł dĂ©kán beszámol Marcel den Dikken neves kutatĂłprofesszor kollĂ©gánk sikeres Ă©s örömteli teljesállásĂş felvĂ©telĂ©nek körĂĽlmĂ©nyeirĹ‘l, mely az MTA-nál is betöltött állása miatt nem volt egyszerű folyamat Ă©s szenátusi döntĂ©st is igĂ©nyelt. 
 + 
 +//Az IATEFL-Hungary konferencia// 
 + 
 +Az intĂ©zetigazgatĂł tájĂ©koztatja a megjelenteket az IATEFL-Hungary konferencia sikeres lebonyolĂ­tásárĂłl, mely a szak alapĂ­tása Ăłta az egyik legnagyobb lĂ©tszámĂş Ă©s legjobb visszhangĂş konferenciánk volt. 
 + 
 +//KöltsĂ©gvetĂ©si kĂ©rdĂ©sek// 
 + 
 +Az IT a vendĂ©gek bevonásával megvitatja az aktuális kari költsĂ©gvetĂ©si kĂ©rdĂ©seket, ezen belĂĽl az FSA pályázatokat: a beadott 16 intĂ©zeti pályázat közĂĽl 14 sikeres volt. Hamar Imre dĂ©kánhelyettes kifejti, hogy a Kar látja, hogy az IntĂ©zet nagyon komolyan rĂ©szt vesz a nemzetközi kĂ©pzĂ©sben. A Nemzetközi Kapcsolatok Irodája megfelelĹ‘ ellátása kiemelt cĂ©lja volt a pályázatnak, Ă©s a beszerzett technikai eszközökbĹ‘l az IntĂ©zetnek is juttatnak, más intĂ©zetek ebbĹ‘l nem rĂ©szesĂĽlnek. 
 + 
 +//A kĂĽlföldi hallgatĂłk felvĂ©teli eljárásának áttekintĂ©se, a hallgatĂłk minĹ‘sĂ©gi szűrĂ©sĂ©nek lehetĹ‘sĂ©gei, a tandĂ­j összegĂ©nek felĂĽlvizsgálata, a tandĂ­jbĂłl valĂł intĂ©zeti rĂ©szesedĂ©s kĂ©rdĂ©se// 
 + 
 +Az IT a vendĂ©gek bevonásával áttekinti a kĂĽlföldi hallgatĂłk felvĂ©teli eljárását, megvitatja a hallgatĂłk minĹ‘sĂ©gi szűrĂ©sĂ©nek lehetĹ‘sĂ©geit, a tandĂ­j összegĂ©nek felĂĽlvizsgálatát, a tandĂ­jbĂłl valĂł intĂ©zeti rĂ©szesedĂ©s kĂ©rdĂ©sĂ©t. Az intĂ©zetigazgatĂł kifejti, hogy a minĹ‘sĂ©g fenntartása Ă©rdekĂ©ben fontos volna szigorĂşbban szűrni a felvĂ©telizĹ‘ket, akár Skype-interjĂşk Ăştján. A kĂĽlföldi hallgatĂłk tandĂ­ja nagyon alacsony az eurĂłpai átlaghoz kĂ©pest. A tandĂ­j-emelĂ©s következtĂ©ben esetleg kevesebb diák jelentkezne, de jobb elĹ‘kĂ©pzettsĂ©gű Ă©s ambiciĂłzusabb hallgatĂłk kerĂĽlnĂ©nek be. ĂŤgy az emelĂ©s nem járna anyagi vesztesĂ©ggel, Ă©s jĂłl járna az IntĂ©zet is. Hamar Imre egyetĂ©rt a felvetĂ©ssel: az alacsony tandĂ­j sok országban arra utal, hogy alacsony szĂ­nvonalĂş az oktatás. A jelenlegi 800 eurĂłs tandĂ­jat emelni szĂĽksĂ©ges. A felvĂ©teli Ă©s a minĹ‘sĂ©g kĂ©rdĂ©se ugyanakkor nehĂ©z, hiszen nem jelentkeznek olyan sokan, hogy válogathassunk. Nagyobb hangsĂşlyt kell fektetni a kĂ©pzĂ©seink megismertetĂ©sĂ©re, hogy több kĂĽlföldi hallgatĂłt vonzzunk. Kenyeres János elmondja, hogy sajnos elĹ‘fordul, hogy egyes kĂĽlföldi hallgatĂłk agresszĂ­vek, ami gondot jelent az oktatĂłk számára. Hamar Imre: LehetsĂ©ges volna bevezetni valamilyen szűrĹ‘t a felvĂ©tel elĹ‘tt, szemĂ©lyes vagy Skype interjĂşt, bár az ilyen jellegű problĂ©mákat valĂłszĂ­nűleg ezzel sem lehet kikĂĽszöbölni. 
 + 
 +Kontra Edit: A IELTS 5.5-ös szintű nyelvtudás nem kellĹ‘en magas. Ha emelni akarjuk a tandĂ­jat, ezt is emelni kell. További gond, hogy sokan ösztöndĂ­jjal tanulnak, Ă©s ha megbuknak, akkor pánikba esnek, hiszen idĹ‘re kell vĂ©gezniĂĽk. Ez nagy nyomást helyez az oktatĂłra, miközben a diák nem tud annyira angolul, hogy megĂ­rja a diplomamunkáját. 
 + 
 +Hamar Imre: Ebben nem szabad engedni, mert rossz hĂ­rĂ©t kelti az ELTE-nek. A kĂ­nai diákok pĂ©ldául a minĹ‘sĂ©get keresik, Ă©s ha az a hĂ­re az egyetemnek, hogy bárki le tud diplomázni, az hátrányos az egyetemnek. 
 + 
 +Az intĂ©zetigazgatĂł kifejti, hogy a kĂĽlföldi hallgatĂłk tandĂ­jábĂłl az IntĂ©zetnek közvetlenĂĽl rĂ©szesĂĽlnie kellene az oktatás-kutatási fejlesztĂ©se cĂ©ljábĂłl. SzĂĽksĂ©g volna látni az IntĂ©zet bevĂ©teleinek Ă©s kiadásainak az arányát is, hogy tisztában legyĂĽnk a valĂłs helyzetĂĽnket a Karon belĂĽl. 
 + 
 +//ElĹ‘menetel, a tudományos fokozatok megszerzĂ©sĂ©nek ösztönzĂ©se// 
 + 
 +Az intĂ©zetigazgatĂł kifejti, hogy a Kar Ă©s az IntĂ©zet számára is fontos, hogy az oktatĂłk elĹ‘re tudjanak lĂ©pni a tudományos ranglĂ©trán. SzĂĽksĂ©g volna egy pontos elĹ‘meneteli tervre, mely meghatározná, hogy az elvárt követelmĂ©nyek teljesĂ­tĂ©se esetĂ©n mikor lĂ©phet elĹ‘re az oktatĂł. Borhy LászlĂł kifejti, hogy számszerűsĂ­tve lesznek az elvárások a habilitáciĂłhoz, mely egyĂ©rtelművĂ© fogja tenni a követelmĂ©nyeket. Ezek nem lesznek teljesĂ­thetetlenek. Korábban sokszor elĹ‘fordult, hogy a habilitáciĂłs eljárás során valaki nem jutott át a habitus vizsgálaton, mert további publikáciĂłkat Ă©s konferencia rĂ©szvĂ©teleket kĂ©rt számon a referálĂł. Az illetĹ‘ fellebbezett, mert ezek a követelmĂ©nyek sehol sem voltak meghatározva. DĂ©kán Ăşr kifejti, hogy a Kar humánpoitikai tervet kĂ©szĂ­t, amelyben szerepel majd a várhatĂł elĹ‘meneteli terv is. A doktori kĂ©pzĂ©sben alapvetĹ‘ változások lesznek 2016-tĂłl. A doktoranduszok fizetĂ©se emelkedik majd, de a kormány terve szerint emeli a tanársegĂ©dek Ă©s adjunktusok fizetĂ©seit is. Ennek fedezetĂ©t csak rĂ©szben támogatja az állam. 
 + 
 +Kontra Edit: A lektorok fizetĂ©se jelenleg az adjunktusokĂ©val van egy szinten, de magasabb Ăłraszámban tanĂ­tanak. Ha emelkedik az adjunktusok fizetĂ©se, mi lesz a lektorokkal? ĂŤgy is nehĂ©z lektorokat találni. DĂ©kán Ăşr Ă­gĂ©retet tesz, hogy jelzi a problĂ©mát az illetĂ©keseknek. 
 + 
 +//Pályázatok// 
 + 
 +Az intĂ©zetigazgatĂł összegyűjtötte az IntĂ©zet sikeres pályázatait Ă©s DĂ©kán Ăşrnak átadta. 
 + 
 +DĂ©kán Ăşr Ă©s dĂ©kánhelyettes Ăşr elköszön az IT-tĹ‘l. 
 + 
 +Frank Tibor javasolja, hogy az IT Horváth Krisztina tanulmányi ĂĽgyekĂ©rt felelĹ‘s dĂ©kánhelyettes asszonyt is hĂ­vja meg valamelyik ĂĽlĂ©sĂ©re. A javaslattal az IT egyetĂ©rt. 
 + 
 +**2. SzemĂ©lyi kĂ©rdĂ©sek** 
 + 
 +Bemutatkozik Lukács Cintia, Ăşj hallgatĂłi kĂ©pviselĹ‘. 
 + 
 +Kontra Edit bejelenti, hogy szeretnĂ© átadni a stafĂ©tabotot Ă©s leköszön tanszĂ©kvezetĹ‘kĂ©nt. Már benyĂşjtotta a lemondását. 
 + 
 +Kenyeres János bejelenti, hogy felkĂ©rte Veljanovszki Dávidot az intĂ©zeti titkári feladatok ellátására. Veljanovszki Dávid megköszöni a megelĹ‘legezett bizalmat, Ă©s jelzi, hogy Starcevic Attila munkaintenzitását Ă©s szakĂ©rtelmĂ©t kihĂ­vás lesz követnie. Az intĂ©zetigazgatĂł elmondja, hogy az intĂ©zeti titkár egyelĹ‘re Starcevic Attila igazgatĂłhelyettes mellett tevĂ©kenykedik majd, egyebek mellett a zárĂłvizsga bizottságok összeállĂ­tásában fog segĂ­teni. Starcevic Attila kifejti, hogy ebben a fĂ©lĂ©vben ezzel kapcsolatban mĂ©g nem lesz sok akut a feladat, de a tavasziban már jĂłl jön a segĂ­tsĂ©g. 
 + 
 +**Az IT 12 igen 0 nem Ă©s 0 Ă©rvĂ©nytelen szavazat mellett egyhangĂşan támogatja Dr. Veljanovszki Dávid intĂ©zeti titkári felkĂ©rĂ©sĂ©t.** 
 + 
 +**3. A kari humánpolitikai tervben valĂł intĂ©zeti rĂ©szvĂ©tel** 
 + 
 +Le kell majd adni a tanszĂ©kek jövĹ‘beli humánpolitikai terveit, Ă©s a jelenlegi oktatĂłi ĂłraterhelĂ©seket, ezekbe heti kĂ©t Ăłra erejĂ©ig a konzultáciĂł is beszámĂ­t. Kenyeres János ma egyeztet KĂłczán Andrással a humánpolitikai tervrĹ‘l.   
 + 
 +**4. Egyebek** 
 + 
 +A kari honlap IntĂ©zetre vonatkozĂł informáciĂłinak frissĂ­tĂ©se sĂĽrgetĹ‘ kĂ©rdĂ©s. 
 + 
 +A gĂ©pjárműbehajtási engedĂ©lyek ĂĽgyĂ©t rendezni kell. 
 + 
 +KövetkezĹ‘ IT: november 10. MeghĂ­vott vendĂ©g: Horváth Krisztina tanulmányi dĂ©kánhelyettes 
 + 
 +Budapest, 2015. oktĂłber 13. 
 + 
 +A jegyzĹ‘könyvet vezette: Lakatos Dorottya 
 + 
 +A kiadmány hitelĂ©ĂĽl: 
 + 
 +Kenyeres János 
 + 
 +LĂ©nárt Zoltán 
about/minutes/2015-10-13.1555161363.txt.gz · last touched 2019-04-13 15:16 by Péter Szigetvári