User Tools

Site Tools


about:minutes:2016-10-04

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2016. október 4-i üléséről

1. A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes, a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

Napirend előtt Kenyeres János ismerteti az ELTE Rektori Kiválósági Különdíj Pályázat SEAS-t érintő eredményeit. Intézetünk több oktatója is elnyerte a különdíjat: Czigányik Zsolt, Bollobás Enikő, Frank Tibor és Károly Krisztina. Gratulál a nyerteseknek.

Több IT tag is felszólal, és a nyertesek érdemeinek elismerése mellett kifejtik, hogy a Stratégiai Adatbázis és a Pályázat nem kellően kiforrott, elvi és gyakorlati problémák is felmerülnek, melyek lehetetlenné tették egyes kollégák sikeres pályázását.

2. Az „Outstanding“ szakdolgozatok elektronikus közzétételének kérdése (Benczik Vera)

Benczik Vera véleménye szerint szabályozni kellene a kiváló szakdolgozatok közlését az intézeti honlapon – most publikusak, azonban aggályos az Intézeti honlapon a hallgatók hozzájárulása nélküli közlés. A Szerzői Jogi Szakértői Testület állásfoglalása alapján a szakdolgozat szerzői jog alá esik. Részletes vita után az IT egyhangúlag úgy dönt, hogy az Intézet azonnali hatállyal megszünteti a kiváló szakdolgozatok nyilvános hozzáférését. Benczik Vera és Szigetvári Péter jogilag megnyugtató javaslatokat dolgoz ki a kiváló szakdolgozatok publikálásra, melyeket a közeljövőben beterjesztenek az IT elé.

3. A folyosói tárlók üzembe helyezése

Kenyeres János bejelenti, hogy a folyosói tárlókat sikerült működőképes állapotba hozni, két kivétellel zárhatóak. Ez utóbbiakhoz szívesen vásárol lakatot. Kéri, hogy a SEAS 130 konferenciára a tárlókat a tanszékek töltsék fel kiadványaikkal.

4. Szenczi Miklós terem

Az intézetigazgató javasolja, hogy ahogy van az Intézetben Kellner-terem, valamelyik termünket nevezzük el Szenczi Miklósról. Az Intézet Ajtósi Dürer sori működése során volt Szenczi Miklós-terem. Szalay Krisztina felhívja a figyelmet, hogy András T. László-terem is volt az Ajtósi Dürer soron. Javasolja, hogy az Ajtósi hagyományait követve mindkét volt tanárunkról nevezzünk el egy-egy termet. Az IT a javaslatot támogatja, és az intézetigazgató kezébe helyezi a döntést, hogy a 414-es és a 423-as termek közül melyik legyen Szenczi Miklósról, és melyik András T. Lászlóról elnevezve.

5. SEAS 130 konferencia

Az intézetigazgató tájékoztatja az IT-t, hogy jól halad a szervezés. Húsz perces, angol nyelvű előadások fognak elhangzani. Még vannak tanszékek, ahonnan várjuk az absztraktokat. A konferencia a kari nyilvánosság előtt is nyitva áll. Puritán konferencia lesz, de a szünetekben kávét és némi harapnivalót igyekszünk biztosítani, főként önkéntes felajánlások alapján. A Kar biztosít néhány kávéautomatát kávéval együtt. A diákoktól szeretnénk segítséget kérni a szervezéshez, kávészünetekhez.

6. Egyebek

6.1 Deák Nóra: Az egy évvel ezelőtti tanszéki könyvrendelésekből 200.000 Ft megmaradt, ismert, hogy tanszékenként mennyi a maradvány. Kéri, hogy minél előbb jelezzék a tanszékek, hogy mit szeretnének rendelni. Ha adtak le tartalékos listát, akkor jelezzék, hogy azt kérik-e, ha nem adtak le, vagy nem azt kérik, akkor könyvcímeket is küldjenek.

6.2 Horváth Mihály: A tanegységlisták a specializációkat is feltüntetik, de ezek egy része mintha elfelejtődött volna, ilyen pl. az angol fordítói készségek specializáció. El kellene dönteni, hogy ezeket akarjuk-e indítani, vagy nem, és levenni azokat, amelyek biztosan nem lesznek meghirdetve. Sok a megkeresés, mert vannak diákok, akik egyes specializációk miatt jöttek az egyetemre. Wein Csizér Katalin: Valóban nagyon régóta nincs meghirdetve ez a specializáció. Lukács Cintia: Az új KKK (képzési és kimeneti követelmények) következtében lesz lehetőség ezek felülvizsgálatára. Kenyeres János: Minden szinten (BA, MA, OTAK) kell majd változtatni a tanegység-listákon. A diszciplináris MA-ra vonatkozó TEL-eket valószínűleg viszonylag egyszerű lesz módosítani, mert elég szabadon vannak meghatározva a követelmények. A féléves kontaktóra szám minimum 300-ról 200 órára csökkent. A változások miatt mindent át kell tekinteni. Horváth Krisztina dékánhelyettes asszonytól várjuk az iránymutatást. Szalay Krisztina: A filmes specializáció meglehetősen alacsony hallgatószámmal fut, sok a szabad kredites hallgató rajta. Kenyeres János: Nem vonatkozik minimum hallgatói létszám a specializációs szemináriumokra. Farkas Ákos: Megfontolandó, hogy vetésforgóban, felváltva legyenek az alacsony hallgatói létszámú specializációk meghirdetve.

6.3 A következő IT időpontja: november 8. 10:00

Budapest, 2016. október 4.

A jegyzőkönyvet vezette: Lakatos Dóri

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2016-10-04.txt · last touched 2019-04-14 18:04 by 127.0.0.1