User Tools

Site Tools


about:minutes:2016-11-08

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2016. november 8-i üléséről

1. Az intézetigazgató köszönti a megjelenteket. Az IT határozatképes és elfogadja a napirendet.

2. Nádasdy Ádám egyetemi tanár professor emeritus címre történő felterjesztése

Kenyeres János intézetigazgató tájékoztatja az Intézeti Tanácsot, hogy az Angol-Amerikai Intézet Angol Nyelvészeti Tanszéke javasolja Dr. Nádasdy Ádám egyetemi tanár professzor emeritus címre történő felterjesztését. Ismerteti, hogy Nádasdy Ádám 2017. februárjában nyugdíjba vonul, de az Angol Nyelvészeti Tanszék a következőkben is számít munkájára. Méltatja Nádasdy Ádám eddigi munkásságát, és javasolja, hogy az Intézeti Tanács támogassa a professzor emeritus címre történő felterjesztését. Az intézetigazgató elrendeli a titkos szavazást, mely az alábbi eredménnyel zárul:

Az Angol-Amerikai Intézete Intézeti Tanácsa Dr. Nádasdy Ádám egyetemi tanár professzor emeritus címre történő felterjesztését 10 igen, 0 nem és 0 érvénytelen szavazattal egyhangúlag támogatja.

3. Az „Outstanding“ szakdolgozatok elektronikus közzétételének kérdése (Benczik Vera, Szigetvári Péter)

Az IT részletesen megvitatja az „Outstanding Thesis Award”-dal kitüntetett szakdolgozatok publikálásának kérdését. Két verziót tárgyal meg az IT:

A. Közlés beleegyezéssel

Benczik Vera vállalja, hogy beszerzi az eddigi 55 szerző írásos nyilatkozatát. A továbbiakban minden kiváló szakdolgozat szerzője nyilatkozik, hogy beleegyezik-e műve közzétételébe. Az írásos nyilatkozat része lesz, hogy a hallgató kérésére a nyilvános dolgozat hozzáférése bármikor visszavonható. Indoklás nem szükséges.

B. OverSEAS évkönyv indítása

Az Intézet „OverSEAS YEARbook“ munkacímmel sorozatot indít, amely minden évben

megjelenteti a kiváló szakdolgozatokat. Az így megjelentetett kiváló szakdolgozat értékelhető publikációnak minősül. A megjelenés lehetőségével nem kell a kiváló szakdolgozat szerzőjének élnie, azonban a megjelenést már természetesen nem lehet visszavonni. A sorozat elsősorban elektronikus formában jelenne meg, a gyakorlatban a vélhetőleg gondosan megszerkesztett kiváló szakdolgozat már nálunk levő PDF változatát elérhetővé tesszük az évkönynek szentelt portálon. Ha erre anyagi fedezet adódik, papíron is meg lehet az évkönyvet jelentetni, ez azonban komoly további munkákat generál (a szövegek formai egységesítése), erősen kétséges, hogy ez megéri-e.

Határozat: Az IT egyhangúan megszavazza az ISBN számmal ellátott elektronikus OverSEAS YEARbook című kiadvány létrejöttét, mely az Intézet „Outstanding Thesis Award”-dal kitüntetett szakdolgozatait publikálja évente egy alkalommal. A publikáláshoz a szerzők előzetes jóváhagyása szükséges. A kötet szerkesztői a mindenkori intézetigazgató és a mindenkori tanszékvezetők.

4. A BBN-ANG-217-es kódú, “Kortárs angol nyelvű irodalom” (Contemporary Literature in English) c. előadáskurzus meghirdetési rendjének megváltoztatása (Farkas Ákos)

Farkas Ákos kéri, hogy az Anglisztika Tanszék a BBN-ANG-217-es kódú, “Kortárs angol nyelvű irodalom” (Contemporary Literature in English) c. előadáskurzust már a 2016/17-es tanév tavaszi félévétől kezdve az eddigi egy félév helyett a jövőben folyamatosan, tanévenként két egymást követő félévben, a program 4. és 5. félévében hirdethesse meg. Szigetvári Péter kifejti, hogy a szóban forgó kurzust kötelesek vagyunk ősszel meghirdetni, de annak nincs akadálya, hogy tavasszal a Tanszék a saját belátása szerint szintén meghirdesse. Szalay Krisztina elmondja, hogy a közeljövőben módosításra kerülő TEL-be ezt a változtatást átvezethetjük.

5. SEAS 130 konferencia, a folyosói tárlók feltöltése

Az intézetigazgató tájékoztatást ad a két nap múlva kezdődő intézeti konferenciáról. A részletes program és egyéb információk az intézeti honlapon érhetők el: http://seaswiki.elte.hu/research/conferences/SEAS130_Jubilee_Conference

A megnyitóra 9 órakor a Kari Tanácsteremben kerül sor. A konferencián mintegy 90 résztvevő, köztük több doktori hallgató fog előadni. A konferenciát a kari ünnep és a kari ünnepi fogadás zárja. A konferencia alatt nincs tanítás, ezt ismételten jelezni kell a hallgatók felé. Ügyelni kell az esetleges technikai problémák elkerülésére, hogy ne akadályozzák a zavartalan lebonyolítást.

6. A Neptun tanári óraterhelés számításának anomáliái

Kenyeres János emlékezteti az IT-t, hogy össze kell gyűjteni a problémákat.

Szalay Krisztina felhívja a figyelmet, hogy az oktatóknak küldött levél a kancelláriáról érkezett. Látni akarják a tényleges terheltséget – mind az oktatókét, mind a termekét. Előfordult, hogy egy MA-s és egy BA-s óra ugyanabban az időben, ugyanabba a terembe volt meghirdetve, de az oktató kétszer “számolta el” magának. Csak annyi órát lehet elszámolni, amennyit valóban meg is tart az oktató, nem lehet keverni a képzési szinteket, meg kell adni az időpontot és a helyszínt. Szigetvári Péter véleménye szerint éppen a Neptunnak kellene figyelnie ezt, hogy ne számoljon egy kurzusnál akár többszörös óraterhelést. Az sem fordulhatna elő, hogy ugyanazt kurzust két oktatónál is elszámol a rendszer. Szalay Krisztina kifejti, hogy a Karnak eddig nem sikerült elérnie, hogy megfelelően beállítsák a Neptunt. A doktori hallgatóknak külön kell meghirdetni a tárgyakat, így is duplikálódhatnak az órák. Komáromy Zsolt elmondja, hogy a Neptunban megjelennek olyan doktori órák (disszertáció írás/konzultáció) is, amelyeket ő valójában nem tart, és ezekhez 5-6 oktató van hozzárendelve. Szalay Krisztina véleménye szerint az órarendben akkor maradhat kurzus, ha fel is jelentkezik rá legalább egy hallgató. Kenyeres János ezt azzal egészíti ki, hogy ez alól kivételt képez a fogadóóra, azt akkor is elfogadja a Neptun, ha nincs rá jelentkező. Összefoglalásként elmondható, hogy az Intézet az anomáliákat a Neptun jelenlegi számítástechnikai beállítási mellett nem tudja kiküszöbölni, de azokat jelezni kell az illetékeseknek.

7. Egyebek

7.1. Specializációk:

A DEAL mégsem szeretné megszüntetni a legutóbbi IT-n említett fordítói specializációt, a DES is segít, indít hozzá kurzust.

Szalay Krisztina arra figyelmeztet, hogy a specializációk nagy száma oda vezethet, hogy később nem lesz oktató a diszciplináris MA kurzusok ellátására.

7.2. A következő IT időpontja: december 6.

Budapest, 2016. november 8.

A jegyzőkönyvet vezette: Lakatos Dóri

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2016-11-08.txt · last touched 2019-04-14 18:04 by 127.0.0.1