User Tools

Site Tools


about:minutes:2017-03-07

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2017. március 7-i üléséről

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes és a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Az intézetigazgató ismerteti az elmúlt hetek történéseit

a. Lakatos Dóri távozott az intézeti titkárságról, ideiglenesen Szilágyi Erzsébet látja el a titkársági feladatokat. Hanzséros Mária családi okok miatt nem mindig tud jelen lenni, Bácskai Csilla pedig betegszabadságon van. Az új intézeti adminisztrátor a tervek szerint április 1-től áll munkába.

b. Február 15-én került sor Nádasdy Ádám köszöntésére 70. életévének betöltése alkalmából: emlékkötet és videók is vannak az interneten.

c. Gregory Claeys vendégelőadóként járt az Anglisztika Tanszéken.

d. Előléptetések:\ Előreláthatólag csak szeptember 1-től kerül sor a kinevezésekre a kari vezetés döntése értelmében.

e. Az új Felsőoktatási Törvény szerint minden egyetemi oktató akár 70 éves koráig közalkalmazotti jogviszonyban maradhat. Nincs ugyan hivatalos kari állásfoglalás az esetleges szigorításról, de a nyugdíjkorhatár betöltése esetén a közalkalmazotti jogviszony további fenntartása érdekében minden oktató esetében levelet kell írni a dékánnak. Kenyeres János kéri a tanszékvezetőket, hogy tájékoztassák, ha van a tanszékükön olyan kolléga, akit ez érint.

2. TEL módosítások aktualitásai

a. A módosítások majdnem teljesen elkészültek.

b. TEL módosítás 2: az Oktatási Hivatal a specializációkat nem regisztrálta, de most erre is szükség lesz. Ehhez ki kell tölteni egy adatlapot, le kell írni az összes tárgy ismérveit, tárgyanként kb. 1 oldal terjedelemben. Át lehet ugyan nevezni a specializációkat „differenciált szakmai ismeretek“-re, de akkor ez nem fog belekerülni a hallgató diplomájába. Horváth Krisztina küldött minderről információkat, Szalay Krisztina fog hamarosan további tájékoztatást adni.

c. Az EU specializációt töröltük a BA specializációk közül.

3. Eitler Tamás felhívja a figyelmet a Poster Presentation Day sikerességére

140 000 Ft-ot kaptunk a Rektori Hivataltól. Jól volt megszervezve, kari szinten is volt visszhangja, a szervezőknek megköszöni a munkáját.

Felmerült, hogy országossá, illetve akár nemzetközivé fejlesszük az eseményt. A győztes posztereket ki fogják tenni a folyosókra.

4. Eitler Tamás: rekord számú (több mint 55) Erasmus+ pályázat érkezett

a. A pályázatokat a SEAS elektronikusan fogadja.

b. Az oktatói Erasmus pályázatok még megpályázhatók. Meghívólevél beadása nélkül is lehet pályázni (később pótolandó).

c. Kéri, hogy terjessze mindenki a hírt a tanszékeken.

5. A külföldi hallgatók tandíjából az Intézetnek juttatott összeg felhasználása

Az intézetigazgató tájékoztatja az IT-t, hogy a külföldi hallgatóink őszi félévre befizetett tandíjából 3,4 millió forintot költhet el az intézet saját céljaira. Ennek legalább 50%-a beszerzésekre, max. 50%-a pedig publikációk kiadására fordítható. A mostani, tavaszi félévre járó összeget a következő félévben fogjuk megkapni, így összesen kb. 6 millió Ft várható a tanévre. Személyi kifizetésekre nem fordítható az összeg. Szalay Krisztina felhívja a figyelmet, hogy a dologi beszerzések továbbra is közbeszerzés alá esnek, előre kell ezeket jelezni.

Kenyeres János felkéri Lénárt Zoltánt, hogy mérje fel, milyen irodaszer és irodagép javítási igények merülnek fel. Szalay Krisztina felkéri Lénárt Zoltánt, hogy könyvelje ennek az összegnek a felhasználását. Intézeti terv: a 130-as konferencia kötetének kiadása. Bollobás Enikő megköszöni Kenyeres Jánosnak a közbenjárást.

6. Az Anglisztika Tanszék javaslata az alapképzésben párhuzamosan meghirdetett szemináriumok kötelező hallgatói keretlétszáma vonatkozásában

Farkas Ákos javaslata az Anglisztika Tanszék értekezlet határozata alapján:

- az ajánlott szemináriumi létszám 12-15 között legyen,

- ne a tömeges képzés elve érvényesüljön,

- a termek sem alkalmasak 18-20 hallgató fogadására.

Szalay Krisztina kiegészítő javaslata:

- a javaslatba fogalmazzuk bele, hogy a tanszékek szemináriumainak átlagában legyen a létszám 12-15,

- lesz 3-4 olyan félév, amikor a régi és az új TEL találkozik, de utána várhatóan 20%-kal kevesebb kurzusra lesz szükség.

Kenyeres János:

- A javaslatot írásban kell megfogalmazni.

- Tudatában kell lennünk annak, hogy a javaslatnak ellentmond az a gazdaságossági szempont, amely miatt jelenleg 15 főben határozták meg a minimum létszámot a nagy hallgatói létszámmal rendelkező intézetek szemináriumain.

- A hallgatók érdeke is a kisebb szemináriumi létszám volna.

- Referencia: Dékáni utasítás a jelenleg érvényes minimális csoportlétszámokról (1/2016) btk.elte.hu oldalon olvasható, ez 2017. december 31-ig van hatályban.

Az Intézeti Tanács döntése: a javaslatot most nem nyújtja be az intézet, de a dékáni utasítás esetleges megújítását figyelemmel kell kísérni, és a javaslatot a dékáni határozat megújításakor elő kell terjeszteni.

7. A PPKE BTK és az ELTE BTK által közösen tervezett MA műfordító szakalapításra és indításra vonatkozó javaslat megvitatása

a. Kenyeres János ismerteti Sohár Anikó levelét, amelyben felveti a szak alapítását.

b. Készült egy tervezet a tantárgyakról, ezt érdeklődés esetén a tanács tagjai megkapják.

Az Intézeti Tanács szavaz: a résztvevők egyetértenek azzal, hogy folytassuk a tárgyalást a szak alapításáról:

Igen: 7 fő

Nem: 0

Tartózkodás: 1

8. Egyebek

a. A Savaria Egyetemi Központtal (SEK) történt fúzióval kapcsolatban nincsenek részletes információk. Kenyeres János javasolja, hogy Szombathelyen egy Modern Nyelvek Tanszéke alakuljon (angol, német, orosz, stb. nyelvű tanszéki csoportokkal), és egységesen tárgyaljunk a többi BTK-s intézettel a szükséges teendőkről. A jelenlegi információk alapján az Intézet csupán szakmai felügyeletet biztosít a jövőben a szombathelyi angol képzések tekintetében.

b. Szigetvári Péter felhívja a figyelmet, hogy egyes oktatókra megpróbáltak nyomást gyakorolni, hogy pl. diplomáciai háttérrel rendelkező hallgatók esetében milyen érdemjegyet adjanak. Az Intézeti Tanács egyetért abban, hogy az intézet ezt a jelenséget elítéli, a nyomásnak nem enged, és a tanszékek egymással szolidaritást vállalnak.

9. A következő Intézeti Tanács időpontja: 2017. április 4. 10.00.

Budapest, 2017. március 7.

A jegyzőkönyvet vezette: Németh Nóra

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2017-03-07.txt · last touched 2019-04-14 19:04 by 127.0.0.1