User Tools

Site Tools


about:minutes:2017-09-19

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2017. szeptember 19-i üléséről

Jelenlévők:

Szavazati joggal:

1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.

2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.

3. Dr. Farkas Ákos tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.

4. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, habil. egyetemi docens, az ELTE Tanárképző Központ főigazgatója, Angol Nyelvpedagógia Tsz.

5. Dr. Wein Csizér Katalin tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

6. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő

7. Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

8. Dr. Ruttkay Veronika egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Anglisztika Tsz.

9. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.

10. Schmidt Bertalan, a Hallgatói Érdekképviselet elnöke

11. Jankó Katalin, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

12. Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

13. Szabó Áron, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

Tanácskozási joggal:

1. Dr. Frank Tibor egyetemi tanár, korábbi intézetigazgató, Amerikanisztika Tsz.

2. Dr. Illés Éva habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

3. Dr. Szalay Krisztina egyetemi docens, tanulmányi intézetigazgató-helyettes, Anglisztika Tsz.

4. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

5. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes, a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Beszámoló az elmúlt időszak eseményeiről (Kenyeres János)

a. Intézeti Tanács új tagjai: Szécsényi Krisztina, Öveges Enikő, Ruttkay Veronika, illetve Deák Nóra (utóbbi újraválasztott tag).

b. Kari Tanács új intézeti tagjai: Szalay Krisztina és Dávid Gergely.

c. Előléptetések: Öveges Enikő és Gárdos Bálint adjunktusi, Illés Éva és Dávid Gergely docensi, Károly Krisztina és Magyarics Tamás egyetemi tanári kinevezést kaptak szeptember 1-től.

d. Új lektor kollegák az intézetben.

e. Frank Tibort az Eötvös-gyűrű kitüntetésben részesítette az ELTE Szenátusa.

f. Kövecses Zoltán és Nádasdy Ádám professor emeritus címet kapott.

g. A Savaria Angol Nyelv és Irodalom Tanszék is részét képezi már az Intézetnek, a tanszékvezetőt meg fogjuk hívni az IT üléseire. A hallgatói képviselők létszámát (max. 1/3) nem érinti a megnövekedett oktatói létszám.

2. Az IT megtárgyalja Horváthné Dr. Molnár Katalin főiskolai tanár a Savaria Angol Nyelv és Irodalom Tanszék intézeti tanszékvezetői munkakör betöltésére benyújtott pályázatát. Az IT tagjai a pályázati anyagot előzetesen megkapták.

h. Szavazatszámláló bizottság tagjai: Szalay Krisztina és Lénárt Zoltán

i. Az IT tagjai elfogadják a Szavazatszedő és -számláló Bizottság tagjait

j. Szavazásra jogosultak száma: 13 fő

k. A szavazás eredménye: 13 igen, 0 nem és 0 érvénytelen szavazat

Határozat: Horváthné Dr. Molnár Katalin főiskolai tanár, a Savaria Angol Nyelv és Irodalom Tanszék intézeti tanszékvezetői munkakör betöltésére benyújtott pályázatát az Intézeti Tanács egyhangúlag támogatja.

3. Az IT megtárgyalja Dr. Illés Éva habil. egyetemi docens tudományos intézetigazgató-helyettesi felkérését. A felkérést az intézetigazgató terjeszti elő.

a. Szavazatszámláló bizottság tagjai: Szalay Krisztina és Lénárt Zoltán

b. Az IT tagjai elfogadják a Szavazatszedő és -számláló Bizottság tagjait

c. Szavazásra jogosultak száma: 13 fő

d. A szavazás eredménye: 13 igen, 0 nem és 0 érvénytelen szavazat

Határozat: Dr. Illés Éva habil. egyetemi docens tudományos intézetigazgató-helyettesi megbízását az IT egyhangúlag támogatja.

4. Az Intézet külföldi hallgatói tandíjából való részesülése (Kenyeres János)

a. A Kar továbbra is biztosítja az intézet 10%-os részesedését, de a pontos részletek (pl. Stipendium Hungaricum hallgatók befizetése, a költségek elszámolása) egyelőre nincsenek tisztázva.

b. Szalay Krisztián helyett új gazdasági vezető kerül a Karra október közepétől. Károly Krisztina javasolja, hogy az új gazdasági vezetőt hívjuk meg az IT ülésére.

d. Farkas Ákos kifejti, hogy a külföldi hallgatók nem tudnak kurzusokat felvenni. Kenyeres János tájékoztatja az IT-t, hogy Sárdi Rudolf, a Nemzetközi Kapcslatok Irodájának vezetője ígéretet tett arra, hogy a külföldi hallgatók október 5-ig minden kurzust fel fognak tudni venni a Neptunban.

e. Deák Nóra beszámol arról, hogy a külföldi hallgatók státusza a könyvtárhasználatot is érinti. Szalay Krisztina javasolja, hogy a Transcript of Record-ot (Bíró József és Balaczi Sándor) csak akkor adják ki, ha a könyvár felé a nemzetközi hallgatóknak nincs tartozása.

5. Az irodaszer- és egyéb rendelések helyzete (Lénárt Zoltán)

a. Az irodaszerek és technikai berendezések beszerzése folyamatban van.

b. A javítások és építkezések, beszerelések 1-2 napon belül megkezdődnek.

c. Papír, toner rendelkezésre áll.

6. A Szenczi Miklós Alapítvány helyzete (Kenyeres János)

a. Új kuratóriuma van az alapítványnak, az erről szóló bírósági határozat hatályba is lépett. A kuratórium új elnöke Dr. Kenyeres János. A kuratórium tagjai a tanszékvezetők, illetve az Amerikanisztika Tsz. képviseletében Bollobás Enikő korábbi tanszékvezető.

b. Kb. 300 000 Ft van jelenleg az alapítvány számláján, mely a működési költségekre van félretéve.

c. Benczik Vera javasolja, hogy az intézet honlapján jelenjen meg az alapítvány és az adományozás lehetősége.

d. Az alapítvány jövőbeli tevékenységéről a kuratóriumi tagok egy külön értekezlet keretében állapodnak meg a közeljövőben.

7. Új OTAK modulfelelős kijelölése (Wein Csizér Katalin)

a. Az OTAK modulfelelőse Kontra Edit nyugdíjba vonul, helyette új felelőst kell kijelölni.

b. A modulfelelőst az Intézet választja meg, a döntésről a tanulmányi dékánhelyettest és az Oktatási Hivatalt tájékoztatni kell.

c. A modulfelelős feladatai a szakpár tag menedzselése, pl. a tanegységlista felülvizsgálata, a szakdolgozatokkal kapcsolatos teendők.

d. Wein Csizér Katalin Illés Évát jelöli a feladat átvételére. Illés Éva vállalja a felkérést, amennyiben Kontra Edit és Major Éva segítenek neki a kezdeti időben.

8. Az Intézet közös termeinek foglalási rendje (Farkas Ákos)

Javaslat: A közös, intézeti kezelésben lévő 423-as és 414-es termek órarendhez rendelése továbbra is „központosítva“, azaz előzetesen egyeztetve történjen, de az egyeztetésre ne tanszéki, hanem intézeti szinten kerüljön sor. A mindenkori intézeti előadó kezelje a kéréseket, ugyanúgy, ahogy jelenleg – az ugyancsak intézeti kezelésben lévő – 358-as szoba óratartásra történő „kiadását” teszi. A befutó igényeket Vörös Katinka az alábbiak szerint rögzítse:

- kizárólag órarendi igény esetén a saját nyilvántartásában, mivel a tanszéki adminisztrátorok az óra meghirdetésekor a Neptunban kötelesek rögzíteni a helyszínt;

- bármilyen más célból (pl. konferencia) történő kérés esetén a Neptunban. 

Frank Tibor javasolja, hogy a kéréseket az intézeti főelőadó előre meghatározott szempontok szerint rangsorolja (létszám, technikai igény, kötelező/választható kurzus).

Vörös Katinka intézeti adminisztrátor vállalja a feladatot, szükség szerint Szalay Krisztina tanulmányi intézetigazgató-helyettes bevonásával, aki szintén vállalja a feladatot.

Határozat: Az IT az Intézet közös termeinek új foglalási rendjét egyhangúlag elfogadja.

9. Az előfeltétel-gyengítési kérelmek egységes intézeti szempontjainak közös átgondolása (Farkas Ákos)

Javaslat: a nyelvi alapvizsga ne legyen gyengíthető előfeltétel az intézet kurzusainak esetében.

a. Szalay Krisztina indítványozza, hogy a nyelvi alapvizsga semmilyen körülmények között ne legyen gyengíthető előfeltétel.

b. Kenyeres János tájékoztatja az IT-t, hogy ebben a kérdésben már döntött az IT egy évvel ezelőtt. A kérelem elbírálása tekintetében a tanszékvezető dönt, ha ő nem érhető el, akkor az intézetigazgató, vagy a tanulmányi intézetigazgató-helyettes. A kérdés újbóli napirendre kerülésének azonban nincs akadálya.

Az IT a szavazást Benczik Vera kérésére elnapolja a következő ülés időpontjára.

10. A vizsgakurzusok tárgyleírásának módosítása: legyen feltüntetve, hogy csak azok vehetik föl a vizsgakurzusokat, akik a ‘komplett’ kurzust már korábban fölvették. Szalay Krisztina javaslatát az IT elfogadja.

11. Az MA tutoriálisok tárgyleírásának módosítása: legyen feltüntetve, hogy csak az illető tanárok szakdolgozó jelentkezhetnek a tutoriális szemináriumokra. Szalay Krisztina Krisztina javaslatát az IT elfogadja.

12. A tanáronként 3 szakdolgozó per félév, illetve tanáronként 6 szakdolgozó per tanév elv tanszéki érvényesítésének szükségessége (Szalay Krisztina)

Az IT tisztázza, hogy a 6 szakdolgozó per tanév elvet korábban már elfogadta. Ezt ismét megerősítendő, az intézetigazgató szavazásra bocsátja a kérdést.

Eredmény: 11 igen, 0 nem és 0 tartózkodó szavazat.

Határozat: Az IT úgy dönt, hogy az Intézet oktatói összesen maximum 6 (BA, MA vagy OTAK) szakdolgozat témavezetését vállalhatják el egy tanévben.

13. A Savaria Angol Nyelv- és Irodalom Tanszék hallgatói könyvtárhasználatának technikai kérdései (Deák Nóra)

Frank Tibor javasolja, hogy szülessen együttműködési megállapodás a Savaria Angol Nyelv és Irodalom Tanszékkel. Az IT a a felvetéssel egyetért, de kérdésre akkor tér vissza, amikor a Savaria Angol Nyelv és Irodalom Tanszék képviselője is jelen lesz az ülésen.

14. Egyebek:

a. Kenyeres János bejelenti, hogy megkereste a plágium vizsgálattal foglalkozó Turnitin program képviselőjét. A rendszert kb. 2 hónapos próbaidőszakra az Intézet rendelkezésére bocsátanák. A próbaidőszakot a május-júniusi, illetve – ha kétszer is lehet - a november-decemberi időszakra kérjük.

b. Frank Tibor javasolja, hogy a campuson levő parkolás lehetőségét a Kar vizsgálja felül.

15. A következő Intézeti Tanács időpontja: 2017. október 10. 10.00.

Budapest, 2017. szeptember 19.

Tartsayné Dr. Németh Nóra

Jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte:

Lénárt Zoltán

Kenyeres János

about/minutes/2017-09-19.txt · last touched 2019-04-14 19:33 by 127.0.0.1