User Tools

Site Tools


about:minutes:2018-09-04

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2018. szeptember 4-i üléséről

Jelenlévők:

Szavazati joggal:

1. Dr. Illés Éva megbízott intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.

3. Dr. Farkas Ákos tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.

4. Dr. Szigetvári Péter tanszékvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.

5. Dr. Wein Csizér Katalin tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

6. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, Angol Nyelvpedagógiai Tsz.

7. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő

8. Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

9. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.

10. Filep Ádám, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

Tanácskozási joggal:

1. Dr. Szalay Krisztina egyetemi docens, tanulmányi intézetigazgató-helyettes, Anglisztika Tsz.

2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

3. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető

4. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz., szabadságon

5. Dr. Eitler Tamás, egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Az intézetigazgató megnyitja az ülést. Az IT határozatképes, a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Az elmúlt néhány hét eseményei

Illés Éva a megbízott Intézet Igazgatói szerepkört átvette április végéig, Kenyeres János tanácsadói szerepben vesz részt a Tanács ülésén.

Ruttkay Veronika kilépett az ELTÉ-ről, és a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatja munkáját. Ezzel oktatói képviselői megbízatása is megszűnik, helyette új képviselőt kell majd választani. Ruttkay Veronika köszönetet mond a kollégáknak, és elmondja, hogy nem szakad el végleg az egyetemtől, mert órát is fog tartani, valamint a doktori iskola munkájában is részt fog venni. Farkas Ákos tanszékvezető megköszöni Ruttkay Veronika munkáját és méltatja érdemeit. Szalay Krisztina kiemeli Ruttkay Veronika szakmai munkáját és annak eredmnyeit egyéb területeken is. Az Anglisztika Tanszék átadja Ruttkay Veronika pozícióját az Angol Nyelvpedagógia Tanszéknek. Károly Krisztina megköszöni a gesztust, és elmondja, hogy a megüresedés kérést a tanszék részéről elküldte a Kari vezetésnek, azonban eddig nem kapott semmilyet választ. Lehetőség szerint az új kolléga 2018. december 15-ével állna munkába.

2. A Kar által kért intézeti reform intézkedések tervezete

Illés Éva megköszöni a tanszékvezetőknek a javaslatokat, melyek segítségével fogja összeállítani a jelentést, melyet elküld a tanszékvezetőknek, mielőtt továbbküldené a dékáni hivatalba. Benczik Veronika javasolja, hogy a PhD hallgatók (ösztöndíjasok kötelezően) tartsanak az Intézet felkérésére nyelvfejlesztés órákat. Kenyeres János felveti annak lehetőségét, hogy az egyik nyelvfejlesztés szemináriumot, amennyiben szükség van rá, alakítsuk át előadássá, pl. Developing language by self-learning címmel. Horváth Krisztinára hivatkozva Kenyeres János elmondta, hogy a TEL-t meg lehet úgy változtatni, hogy ugyanabból az órából legyen egy A és B verzió, ahol az A előadás, a B szeminárium, és a tanszék minden évben el tudja dönteni a hallgatói létszám alapján, hogy melyiket indítja. Károly Krisztina felveti, hogy félő, hogy ez a megoldás veszélyezteti a hallgatók nyelvi tudását, és hogy az előadás nem kötelező (bár kötelezővé tehető). Illés Éva elmondja, hogy megfigyelése szerint az első évesek nyelvtudása elfogadható, ami viszont a végzés évére érzékelhetően romlik. Érdekes lenne megvizsgálni, hogy ennek milyen okai vannak, és hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten javítani. Farkas Ákos támogatja Károly Krisztina véleményét. Elmondja, hogy a tanszékük azzal is hozzájárul (közvetve) a költségek csökkentéséhez, hogy egy irodát átalakítottak tanteremmé. Javasolja, hogy ezeket a javaslatokat és intézkedéseket is küldjük el a Kari jelentésben. Kenyeres János kifejti, hogy fontos lenne, hogy az Intézeten belül a terhelések a tanszékek között jobban kiegyenlítődjenek, és ebből ne legyen feszültség a tanszékek között. Károly Krisztina felterjeszti tanszékének a fenti javaslatokat, valamint a KKK-t, és a TEL módosításának lehetőségeit, és visszajelez a Tanácsnak. Benczik Vera hozzáteszi, hogy a PhD-s diákok mellé ki lehetne alakítani egy mentor hálózatot, és ilyen módon segíteni nekik az órák tartásában.

3. A GTI használatába adott 030/A szemináriumi terem pótlásának lehetőségei

Károly Krisztina felveti, hogy a Dékánnál kezdeményezzük a Germanisztika tanszékkel történő megbeszélést a terem és iroda kihasználtságról a Rákóczi út 5. épületben. Kenyeres János javasolja, hogy az Intézet gondolja végig és indokolja meg, hány termet és irodát szeretne, és ezekkel a számokkal keresse meg a Dékánt.

4. A tanszékvezetők és intézeti vezetés igénye a Neptunban található kurzusadatok megtekintésére

A tanszékvezetők egyetértenek, hogy fontos lenne a tanszékükhöz tartozó kurzusok adataihoz való hozzáférés, mert csak így biztosítható, hogy megfelelő számú órát hirdessenek meg a tanszékek.

5. A kurzusok tömbösítésének kérdése

Kenyeres János ismerteti Eitler Tamás javaslatának előzményeit. Eitler Tamás csatlakozik az Intézeti Tanácshoz a pont megvitatásának idejére. Kenyeres János javasolja, hogy az Intézeti Tanács keresse meg Dr. Horváth Krisztinát, és kérje ki véleményét a javaslat jogszerűségéről. Ha igen, akkor az oktató akkor tömbösítheti az óráját, ha azt a tansszékkel megvitatta és a tanszékvezető jóváhagyja. Eitler Tamás megköszöni, hogy az IT tárgyalja a kérdést. A következő lépésben esetleg szélesebb kari nyilvánosságra vinné a kérdést. Szalay Krisztina hangsúlyozza, hogy vannak függelmi viszonyok, és ha a tanszéke, illetve az Intézet a javaslatot elutasítja, akkor nem etikus ezt a kérdést továbbvinni. Károly Krisztina hozzáteszi, hogy van ilyen gyarkolat, de a munkairányítási joga a tanszékvezetőnek van, és ezt el kell fogadni. Farkas Ákos elmondja, hogy bizonyos esetekben a blokkosítás elfogadható, ugyanakkor nem támogatja a kérdés magasabb fórumra való vitelét. Benczik Veronika a szakmai oldal megvizsgálását javasolja. Az IT megvitatja, hogy amennyiben a tanszék támogatja tömbösített óra tartását, erre lehetőség legyen. Ugyanakkor, ha a tanszék nem támogatja, akkor nem. Eitler Tamás összefoglalja érveit az IT tagjainak, melyeket írásban is beterjesztett. AZ IT szavaz: Az IT kimondja, hogy a tömbösített kurzus tartásának engedélyezése a tanszékvezető hatásköre a mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályok biztosította keretek között.

Szavazati joggal rendelkezik 10 fő.

Igen: 10

Nem: 0

Tartózkodik: 0

6. Az ELTE Alumni Központtal való kapcsolatfelvétel, a 2018. november 9. péntek 18 órára tervezett Nemzetek estje sorozat Amerika rendezvényének kérdése

Benczik Vera és Öveges Enikő felveszi a kapcsolatot a rendezőkkel. Öveges Enikő megvizsgálja a támogatói lehetőségeket.

7. Egyebek

Károly Krisztina érdeklődik, hogy van-e papír, és hogy nagyobb mennyiséget hol lehet fénymásolni. Kenyeres János elmondja, hogy adott esetben használható az intézeti papír és fénymásoló.

8. Következő Intézeti Tanács időpontja: 2018. október 2. 10.00.

Budapest, 2018. szeptember 4.

Tartsayné Dr. Németh Nóra jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte:

Lénárt Zoltán

Kenyeres János

about/minutes/2018-09-04.txt · last touched 2019-04-14 19:55 by 127.0.0.1