User Tools

Site Tools


about:minutes:2018-10-02

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2018. október 2-i üléséről

Jelenlévők:

Szavazati joggal:

  1. Dr. Illés Éva megbízott intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott
  2. lvészeti Tsz.
  3. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  4. Dr. Farkas Ákos tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  5. Dr. Szigetvári Péter tanszékvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  6. Dr. Wein Csizér Katalin tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  7. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, Angol Nyelvpedagógiai Tsz.
  8. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  9. Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  10. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  11. Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  12. Tóth Boglárka, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  13. Kollár Veronika, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  14. Kalóczkai Gergő, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

Tanácskozási joggal:

  1. Dr. Frank Tibor egyetemi tanár, korábbi intézetiazgató, Amerikanisztika Tsz.
  2. Dr. Szalay Krisztina egyetemi docens, tanulmányi intézetigazgató-helyettes, Anglisztika Tsz.
  3. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Az intézetigazgató megnyitja az ülést. Az IT határozatképes, a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Beszámoló az elmúlt időszak eseményeiről (Illés Éva)

Eitler Tamás szept. 6-8 között sikeres nemzetközi konferenciát szervezett (2nd International Conference on Sociolinguistics). Intézetvezetői és tanszékvezetői értekezlet – Nagy Balázs, az OTDK szervezője ott volt és az áprilisi konferenciáról adott tájékoztatást. Dékán úr jelezte, hogy feldolgozás alatt vannak az intézetek beszámolói, erről kapunk tájékoztatást. Kari Tanács ülés szept. 20.-án: 10 docens került kinevezésre, a kíválósági pályázat finanszírozásával. Pályázatok: az EMMI felmérése, amelyet Öveges Enikő és Csizér Kata vezetett, megjelent az OH honlapján. Erről egy egynapos konferencia lesz október 4-én. Az Oktatás.hu oldalról le lehet tölteni a teljes jelentést. Az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék nyert egy OTKA pályázatot és egy kutatási pályázatot is.

2. Év eleji adatok, nehézségek

A 2019/20-as félévtől felemelik a külfödi hallgatók díját (anglisztika alapszakos marad 2200 EUR, anglisztika/amerikanisztika mesterszak 3500 EUR). A felvételi eljárásért a hallgatók egyszeri, visszatéríthető 100 eurót fizetnek. Szigetvári Péter javasolja, hogy a felvételiztető tanárok ebből a díjból részesüljenek. Létrejött egy Vietnámi Kulturális Központ, amelyet teljes egészében egy vállalkozó finanszíroz.

Teremproblémák: a földszinti termeket elvette a kar. A Német Tanszék átadott termeket, amelyeket a következő félévtől lehet használni.

A külföldi és Erasmus hallgatók kérdése: Szabó Katalinnal az a megállapodás született, hogy az oktatónak jóvá kell hagynia a külföldi hallgató befogadását. Gál Tekla kérte, hogy jelezzük, hány külföldi hallgatót tudunk vállalni, valamint a felvételi eljárás véleményezését is. Az Intézet azt javasolta a július 15-i felvételi határidőt töröljék, mert problémás a felvételi eljárás lefolytatása. Áprilisig le kellene adni a kurzusokat. A fordítás specializációnál probléma volt, hogy olyan hallgatók is be tudott jelentkezni, akiket nem vettek fel. Simon Géza javasolt egy eljárást, ami ezt megoldja. A tanszékvezetők hozzáférése a kurzusadatokhoz nem megoldott. Simon Géza azt mondta, hogy technikailag nem vagy csak nagyon nehezen megoldható ez a webes felületen. A Neptun beállításainak módosításához Egyetemi Tanács hozzájárulása szükséges. Csizér Kata kéri Illés Évát, hogy jelezze a problémát a Dékáni vezetés felé.

Levelező tanárképző kurzusokat indíthat az Intézet, el kell dönteni, hogy indítunk-e. Szalay Krisztina elmondja, hogy Horváth Krisztina dékénhelyettes javasolja, hogy indítsunk egy egyéves angol nyelvoktató képzést, amellyel képzettebb nyelvtanárok helyezkedhetnének el az oktatási piacon. Károly Krisztina elmondja, hogy ezt leadtuk az Intézkedési Tervben, de a tanszék kapacitási hiány miatt nem tudja indítani. Ez egy BA-ra épülő 2 féléves képzés, regisztrálva van az OH-ban, de legalább egy státuszra szükség lenne a tanszéken. Egy megvalósíthatósági tanulmányt a tanszék már küldött a Dékáni hivatalnak, a képzés előkészítése egy évet igényel a tanszéken. A cél, hogy olyan képzést nyújtsunk a hallgatóknak, amellyel nyelviskolákban, céges tanfolyamokon tudnak tanítani. Elsősorban a külföldi hallgatóknak hirdetnénk a képzést. Károly Krisztina a kurzus indítását reálisan leghamarabb a 2020-as tanévben tartja kivitelezhetőnek. Benczik Vera feveti, hogy nagy veszélyt lát abban, hogy a szükséges státusz és egéb feltételek biztosítása nélkül nem lehet meghirdetni, mert utána kötelesek leszünk elindulni. Károly Krisztina időpontot kért a Dékán Úrhoz, ahol ezeket a kérdéseket meg tudják beszélni. A levelező képzés indításával kapcsolatban Károly Krisztina elmondja, hogy a Nyelvpedagógia Tanszék kapacitáshiány miatt nem tudja vállalni. Ha az egyetemet kötelezik az indításra, akkor 10 fő legyen a minimum létszám az indításhoz. Jelenleg nincs kidolgozott levelező tanrend, és sem az oktatói, sem a technikai feltételek nincsenek biztosítva.

3. Oktatói IT képviselői választás Ruttkay Veronika helyett

Jelölő bizottságot kell felállítani, jelölőgyűlést és szavazógyűlést kell lebonyolítani. Szigetvári Péter felveti, hogy nincs-e lehetőség elektronikus szavazásra. Ennek Illés Éva utánajár. Csizér Kata javasolja, hogy október 16-án 13.30-kor tartson az Intézet jelölőgyűlést. Illés Éva kijelöli a termet, és tudatja az intézet oktatóival. A tanszékvezetők megkérdezik a kollegákat, hogy ki vállalná a jelöltséget. A jelöltek neveit a tanszékvezetők október 10-ig küldjék el Illés Évának.

4. Egyéves Angol nyelvoktató MA indítása (Károly Krisztina, Szalay Krisztina)

Ezt a pontot az IT a 2. pontban tárgyalta.

5. SEAS, kari könyvtári helyzet (Deák Nóra)

Deák Nóra elmondja, hogy Losonczi Júlia megkereste, hogy a nyugdíjba vonuló könyvtárosuk helyett segítsenek megoldást találni az olvasószolgálat, illetve a gyarapodás követésének rögzítésére a Művészettörténeti Könyvtárban. Ideiglenesen a SEAS könyvtárosai elvállalták, hogy felváltva segítenek a probléma megoldásában. A Karon könyvtáros státusz hiányzik a kari olvasóban, a Germanisztikai Intézetben, a Filozófiai Intézetben, a Néprajzi Intézetben is. Szervezeti átalakítás várható, a könyvtárosok felett a Dékáni Hivatal rendelkezik. Az MTMT leállt, új adatokat nem lehet felvinni, mert elkezdődik az MTMT2-re való átállás. Októberben négy alkalommal lesz képzés a könyvtárosok részére, négy témában, ezeken minden könyvtárosnak részt kell venni.

6. Komáromy Zsolt és Tímár Andrea docensi előléptetése (Farkas Ákos)

Farkas Ákos megindokolja a két kollega előléptetéséhez nyújtandó támogatás kérését. Mindketten sikerrel zárták a habilitációs eljárást, mindketten nagyban hozzájárultak a tanszék és az intézet szakmai munkájához és elismertségéhez. Az IT szavaz. Szeméyi ügyben nem lehet tartózkodni. Szavazati joggal rendelkezik: 13 fő. A szavazatszámlálási bizottság tagjait megszavazza az IT. A bizottság tagjai: Szalay Krisztina és Tartsayné Németh Nóra.

A szavazás eredménye:

Komáromy Zsolt Igen: 13 Nem: 0

Tímár Andrea Igen: 13 Nem: 0

7. Előfeltétel gyengítés – a hallgatók angoltudásának javítása (Illés Éva)

Az előfeltételek gyengítése kérdésében az IT már döntött. Ennek értelmében gyengíthető az OTAK-os hallgatóknál a C1 nyelvi alapvizsga előfeltétel gyengítése, ha órák felvételéhez szükséges, de a tanítási gyakorlathoz nem gyengíthető. Ebben a tanszékvezetők döntenek. Ugyanez vonatkozik az Erasmus programban résztvevő hallgatóinkra is. A BA-sokra vontakozó gyengítési feltételeknek utána kell nézni. Ebben a kérdésben az IT a következő ülésén szavaz, addigra a döntést Illés Éva előkészíti. Erről az IT 2017. október 10-i ülésén szavazott.

A hallgatói képviselők elmondják, hogy a hallgatókat is néhány esetben zavarja a diáktársaik hiányos nyelvtudása, ezért a javaslatot nem ellenzik.

8. Nemzetek estjei:

Amerika (2018. nov. 9. 18.00) - A kínai és francia est után most amerikai estet szervez az ELTE Alumni Központ. Az Intézetből Benczik Vera segít a szervezésben.

OTDK konferencia (2019. ápr. 24-26) az ELTE-n less, a BTK kampuszon. Az Intézet részéről Albert Ágnes vesz részt a szervezésben. Várhatóan az Intézet oktatói felkérést fognak kapni a bírálatokban való részvételről.

9. Egyebek

Deák Nóra felveti, hogy meg kellene vizsgálni, hogy a GDPR szerint szabályos-e az MA szakdolgozatok kezelése. Javasolja, hogya következő IT napirendjébe vegyük fel. Illés Éva elmondja, hogy október találkozik a University of Beijing oktatóival, akikkel egy együttműködési tervet fognak többek között megvitatni.

10. A következő Intézeti Tanács időpontja: 2018. november 6. 10.00.

Budapest, 2018. október 2.

Tartsayné Dr. Németh Nóra Jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte:

Lénárt Zoltán

Illés Éva

about/minutes/2018-10-02.txt · last touched 2019-04-14 20:08 by 127.0.0.1