User Tools

Site Tools


about:minutes:2018-11-06

Jegyzőkönyv az Angol-Amerikai Intézet tanácsának 2018. november 6-i üléséről

Jelenlévők

  1. Dr. Illés Éva mb. intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tszk.
  2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  3. Dr. Farkas Ákos tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  4. Dr Tiboldi Tímea tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  5. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, Angol Nyelvpedagógiai Tsz.
  6. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  7. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  8. Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  9. Tóth Boglárka, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  10. Kollár Veronika, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  11. Kalóczkai Gergő, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

Tanácskozási joggal:

  1. Dr. Szalay Krisztina egyetemi docens, tanulmányi intézetigazgató-helyettes, Anglisztika Tsz.
  2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

Illés Éva köszönti a az Intézeti Tanács tagjait. A tagok elfogadják a napirendi pontokat.

1. Beszámoló az elmúlt időszakról

1.1. Intézetvezetői értekezlet és Kari Tanács

A jövő év bizonytalan. A rövidtávú terveket elfogadták, a középtávúakon dolgoznak. A 2018-as költségvetést elfogadták. A kancellári levelet mindenki megkapta, ebben három kar kiemelten rosszul gazdálkodik: TTK, BTK és TÁTK. A TTK dékánja tegnapi határidővel lemondott, az oktatók sztrájkot kezdtek.

Jövőre várhatóan több millió negatívban lesz a kar. Károly Krisztina elmondja, hogy ezt azért nem lehet tudni pontosan, mert a kar számos pályázati javaslatot adott be, amelyekből bevételt remél, valamint azt sem lehet tudni, hogy a kíválósági pénz elosztásakor hogy fog a kar szerepelni.

A kis szakok kérdése felmerült az értekezleten. A kis szakok államközi szerződésekkel jöttek létre, Szalay Krisztina nehezményezi, hogy olyan tanszékeket szüntessenek meg, amelyek kicsik ugyan, de nemzetközi hírűek. Károly Krisztina elmondja, hogy van kis szakos támogatás, de ez nem fedezi a költségeket. A kis szakok fenntartására pályázatot adtak be az EMMI-hez. Illés Éva elmondta, hogy az intézetigazgatói értekezleten felmerült az a megoldás is, hogy bizonyos képzési programok kétévente induljanak, bár ez az oktatói létszám csökkentését nem jelenti. A Kancellár elrendelte a teljes létszámstoppot és beszerzési stoppot. Ruttkay Veronika pótlását nem engedélyezték egyelőre, az induló nyelvoktatói MA szakhoz köthető álláshelyek sincsenek meghirdetve.

A Gólyavárban nem működik a projektor, így már a mi oktatóink is (pl. Ferencz Győző) elméletben mesélik el, mit látnának a hallgatók, ha lenne kivetítő.

1.2. Intézeti Tanács tagválasztás

Ruttkay Veronika helyett Pikli Natália az új IT tag. Illés Éva köszönti az új tagot.

1.3. Új kurzusok

2019 szeptemberétől indíthatjuk az egyéves angol nyelvoktatói MA programot. Ennek feltétele két státusz biztosítása. Benczik Vera felveti, hogy ilyen mértékű alulfinanszírozás mellett miért indítunk új programot. Javasolja, hogy legyen egy tervünk arra, hogy mit tudunk akkor csinálni, ha a személyi feltételeket nem biztosítják.

Tiboldi Tímea felveti, hogy november 1-től új jogszabály lépett életbe a nyugdíjas korú oktatók visszafoglalkoztatásának lehetőségéről. Javasolja, hogy ezt a lehetőséget vegye a Kar figyelembe.

A rövid ciklusú átképzést fizetős képzésként is meghirdetik.

1.4. Kari előremeneteli kérdések

Pikli Natália felveti, hogy a kari habilitációs bizottság május óta nem ült össze, ami akadályozza a habilitációüs folyamatokat.

Illés Éva elmondja, hogy a bizottságokba lehet tagokat jelölni, javasolja, hogy ezekbe a bizottságokba jelöljünk tagokat.

2. Teendők, határidők, Graduating from SEAS

2.1. Események

November 16-án lesz összoktatói értekezlet, 14.00-16.00. Utána 16.35-től kari ünnep lesz.

2.2. Validálás

MTMT és Stratégiai Adatbázis alapján dőlnek el a pénzek. Deák Nóra elmondja, hogy megnyílt az MTMT 2. A részletes tudnivalókról e-mailt küld minden oktatónak. A stratégia adatbázisban november 15-ig kell validálni az adatokat. 10-ig még változhatnak a migrált adatok, ezért érdemes 10-én még egyszer megnézni a validálást. A tapasztalat szerint az adatok migrálása elég jó. A saját adatokra a régi MTMT-ben keresni lehet, de szerkeszteni már nem lehet. Az új MTMT-be már be lehet lépni ugyanazokkal a belépési adatokkal.

3. DELP vizsgaterhelés előterjesztés

Szalay Krisztina elmondja, hogy a DELP vizsgaterhelése egyre elviselhetetlenebb, és ez az OTAK-os diáklétszám növekedésével tovább fog nőni. Ugyanakkor az oktatással összefüggő vizsgáztatás a többi tanszéken is probléma. Károly Krisztina elmondja, hogy a levél megírásának célja az volt, hogy a záróvizsgák beosztásához kapcsolódó eljárásrendben szülessen változás. Két fő kérést fogalmazott meg a levélben: 5 ember lehet a tanszékről elnök, de a vizsgabeosztások a PPK és TKK részéről is beérkeznek. A fő cél, hogy ne legyen ütközés a bizottságok között. Azt szeretnék, hogy a szerdai vizsganapra csak az oktatói létszámot mondja meg az Intézet, de konkrét neveket ne. Tartsayné Németh Nóra elmondja, hogy ebben a fő probléma az, hogy a bizottságokat konkrét nevekkel kell tervezni. Kérdés, hogy a bírálóknak részt kell-e venni a záróvizsgán. Szalay Krisztina elmondja, hogy az a gyakorlat, hogy nem a bíráló kérdez megengedhetetlen, mert a Hallgatói jogorvoslati bizottságnál emiatt sokan tiltakoztak. Szalay Krisztina javasolja, hogy több napon lehessen záróvizsgáztatni, valamint, hogy a tanszék jelöljön ki olyan kollégákat, aki csak BA, illetve csak OTAK vizsgákon tud részt venni, és őket aszerint tudjuk beosztani. A vizsgaidőszak teljes főállású munkaköri kötelesség, amelyen részt kell venni mindenkinek, hetente többször is be kell jönni vizsgáztatni.

Károly Krisztina kérésére Szalay Krisztina és Illés Éva részt vesz egy DELP megbeszélésen, ahol a kérdést megvitatják és megpróbálnak megoldást találni. Tiboldi Tímea felveti, hogy a pedagógiai vizsgákon egy nap alatt 6 hallgatót tudtak levizsgáztatni, mert nagyon sokáig tart egy vizsga. Javasoljuk, hogy hatékonyabb lehessen a záróvizsgáztatás.

4. Writing Center

Fehér Réka beszámol a Writing Center munkájáról és a jövőbeli lehetőségekről. 2018 őszi félévében indult a központ, heti 2-3-szor. A tapasztalat szerint 2 alkalom elég, tipikus kérdésekkel jönnek a hallgatók napközben. A PhD hallgatók vállalják ezt a feladatot rendszeresen, de minden programból kellene PhD hallgatói segítség, mert nem minden programnak ugyanazok a követelményei. Megoldás lenne, ha a Writing Center az Intézethez tartozna és nem az Amerikanisztika Tanszékhez. Igazolást kell adni a programban részt vevő PhD hallgatóknak, ezt Benczik Vera megadja. Fix idősávot az Amerikanisztika Tanszék biztosít. Szalay Krisztina felajánlja, hogy az Intézet 358-as termét erre lehet használni. Farkas Ákos javasolja, hogy Fehér Réka a PhD programvezetőkkel beszéljen erről. Az IT ebben Fehér Rékát támogatja.

5. Egyéb

Szalay Krisztina megkéri a tanszékvezetőket, hogy a legközelebbi IT-re kérdezzék meg a tanszékeiket, hogy a záróvizsgákon kérdezhet-e a témavezető is, vagy csak az opponens. A pontos szabályzatnak utána kell nézni, ezt Szalay Krisztina megteszi és erről körlevelet küld a tanszékvezetőknek és a HÖK képviselőknek is. Károly Krisztina elmondja, hogy Illés Éva kérésére a hallgatók nyelvi szintjének lehetséges fejlesztési módjaival foglalkoztak a tanszéken. Thurmer Andrea kollégájuk és Kalóczkai Gergő Archibáld hallgatói képviselő közreműködésével kérdőíves felmérést (több mint 300 hallgatóval) és fókuszcsoportos interjúkat (58 hallgatóval) is készítettek a hallgatókkal. Ennek eredményéről szeretne beszámolni a következő IT-n, előtte elküldi az elkészült anyagot.

A HÖK képviselője, Kollár Veronika, felveti, hogy a HÖK indít felzárkóztató órákat, amelyekbe a nyelvfejlesztés is beleférhet. Erre a hallgatóknak pályázni kell. Részletesen ismerteti ezt a lehetőséget a következő IT-n.

6. Következő IT időpontja: 2018. december 4. 10.00.

Budapest, 2018. november 6.

Tartsayné Dr. Németh Nóra Jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte:

Szalay Krisztina

Illés Éva

about/minutes/2018-11-06.txt · last touched 2019-04-14 20:16 by 127.0.0.1