User Tools

Site Tools


about:minutes:2019-05-07

Jegyzőkönyv az ELTE Angol–Amerikai Intézet Tanácsának 2019. május 7-i üléséről

Jelenlévők

  1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tszk.
  2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető‐helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  3. Dr. Farkas Ákos tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  4. Dr. Csizér Katalin tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  5. Dr. Szigetvári Péter tanszélkvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  6. Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  7. Dr. Pikli Natália habil. egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Anglisztika Tszk.
  8. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  9. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  10. Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet elnöke
  11. Kingl Dóra, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  12. Filep Ádám, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  13. Nagy Emese, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  14. Bojti Zsolt, a DÖK képviseletében
Tanácskozási joggal
  1. Dr. Illés Éva mb. intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tszk.
  2. Dr. Szalay Krisztina, egyetemi docens,tanulmányi intézetigazgató helyettes
  3. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető
  4. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  5. Dr. Lázár Ildikó, egyetemi adjunktus

Illés Éva köszönti az Intézeti Tanács tagjait. A tagok elfogadják a napirendi pontokat. Az Intézeti tanács egy taggal bővült, a DÖK képviseletében Bojti Zsolt személyében.

1. Elmúlt események (Illés Éva)

Új delegáltak a hallgatói képviselők között

  • Kingl Dóra, közéleti referens, anglisztika BA első éves
  • Nagy Emese, tanulmányi referens, anglisztika BA
  • Filep Ádám, külügyi referens, anglisztika BA
  • Petrovics Krisztina, HÖK elnök

Megérkeztek a szakdolgozatok bírálatra. Vörös Katinka kéri, hogy mindenki tartsa a határidőket (május 15), mert akkor le kell adni minden szakdolgozatot. A záróvizsgák beosztása megtörtént, mindenki meg fogja kapni, minden oktatói és hallgatói kérést figyelembe vettük. Kérjük, hogy most már változást ne kérjenek. OTDK zajlott a mi épületünkben. Intézetünk hallgatói szép helyezéseket értek el. Mindenkinek gratulálunk, az eredményeket kitesszük a honlapunkra és a Facebook oldalunkra. Kérjük, hogy küldjék el a tanszékek Illés Évának helyezetteket a témavezetők neveivel együtt, ő fogja összegyűjteni.

Személyi ügyek: Putz Orsolya helyettesítését meg kell oldani ősztől, aki szülési szabadságra megy. Az Amerikanisztika Tanszék megoldja a helyettesítését. Farkas Árpád szerződését hosszabbításra beadta Csizér Kata, ő Piniel Katalint helyettesíti. Szilágyi Erzsébet helyett szeptembertől tudjuk helyettesíteni. Tímár Andrea nyert egy CEU ösztöndíjat, ami miatt egy év fizetés nélküli szabadságra megy. A nyelvészeti tanszéken Hordós Marianna helyére kiírták a pályázatot. Kenyeres János javasolja, hogy az Intézet írja össze az összes helyettesítési kérelmet és egyben adja le a dékáni hivatalba. Erről e‐mailt fog küldeni a tanszékvezetőknek. Farkas Ákos tanszékvezetői megbízatása lejár, két hosszabbítás után 6 évig töltötte be ezt a funkciót. A tanszékvezetői pozícióra valószínűleg nem érkezik pályázat.

Illés Éva elmondja, hogy megbeszélésen vett részt Dékán úrnál az Intézet helyzetéről Friedrich Judit írt egy tervet, de azt finomítani kell. Az óraadói díjat a megbeszélésen 5000 Ft‐ra emelte Dékán úr. A Nyelvpedagógia tanszéken meghirdették a státuszt, és Jenei Gabriella pályázott egyedül. Szalay Krisztina elmondja, hogy a Kar helyzete javult, mivel a Kancellária 287 millió Ft‐ot csoportosított át a Karnak. Idén területátadás nem lesz. Ősszel emelkedni fog a hallgatói fejkvóta, és az átcsoportosításokat is kedvezőbben fogják számolni. Dékán úr kérése, hogy adjunk le egy 4 éves tervet arról, hogy mit szeretnénk. A következő megbeszélés a Dékán úrral májusban lesz.

Az első évre Illés Éva javaslata:

  • egy nyevtanári státusz kérése
  • egy státusz kérése az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékre (itt két docens van és senki nem adta be még a habilitációt)
  • óraadók díjemelését formálisan kérjük
  • félállású adminisztrátori pozíció, aki a külföldi hallgatókat koordinálja későbbi években: túlmunka kompenzálása óradíjban (ennek törvényi feltételeinek utána kell nézni, más egyetemen van erre példa, vagy ennek kidolgozása négy év alatt kari szinten)

2. Czigányik Zsolt és Pikli Natália docensi előterjesztése

Pikli Natália és Czigányik Zsolt habilitáltak, gratulálunk nekik. Farkas Ákos ismerteti a jelöltek szakmai munkáját és javasolja előterjesztésüket.

Az IT szavaz. Szavazási joggal rendelkezők száma: 14

Czigányik Zsolt docensi előterjesztését az IT támogatja.

A szavazás eredménye: Igen: 14, Nem: 0, Érvénytelen: 0

Pikli Natália docensi előterjesztését az IT támogatja.

A szavazás eredménye: Igen: 14, Nem: 0, Érvénytelen: 0

3. Intézet neve (Kenyeres János)

Az egyetemi SzMSz‐ben az utóbbi időben úgy szerepel az Intézet neve, hogy Angol–Amerika Intézet. Kenyeres János javasolja, hogy az IT támogassa, hogy Kenyeres János intézkedjen, hogy az Intézet neve Angol–Amerikai Intézet legyen, illetve hogy állítsák vissza az Intézet nevét, amennyiben elírás történt.

Az IT szavaz. Szavazati joggal rendelkezők száma: 14

A szavazás eredménye: Igen: 14, Nem: 0, Tartózkodik: 0

4. SzMSz módosítás (Szigetvári Péter)

Szigetvári Péter elmondja, hogy a szombathelyi tanszék már nem tartozik az Intézethez. Ennek következtében az IT tagok száma változik. A DÖK képviselő státuszát vizsgálni kell, mivel eldöntendő, hogy a DÖK és HÖK képviselői közül hányan vannak az IT ülésen szavazati joggal. Az IT létszámát a joszabályok függvényében határozza meg az IT.

Az IT szavaz. Szavazati joggal rendelkezők száma: 14

A szavazás eredménye: Igen: 14, Nem: 0, Tartózkodik: 0

5. Intézeti honlap (Szigetvári Péter)

Szigetvári Péter elmondja, hogy jelenleg a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet honlapját kapta az Intézet mintának, ami megvalósítható. Dönteni kell, hogy akarunk‐e magyar és angol nyelvű honalpot is. Szigetvári Péter javasolja, hogy csak angol nyelvű honlapunk legyen, mivel nagyon megnehezíti a honlap gondozását a két nyelvű honlap folyamatos gondozása. URL javaslatokat küldött Szigetvári Péter, minden tanszéknek el kell döntenie, mi legyen a címük. Az Intézet URL címe: seas.elte.hu

Az IT szavaz. Szavazati joggal rendelkezők száma: 14

A szavazás eredménye: Igen: 13, Nem: 1, Tartózkodik: 0

Az Intézet honlapjának szerkezetét át kell tekinteni. A PhD‐s diákokat be lehetne vonni ebbe a munkába. Szigetvári Péter vállalja, hogy részt vesz ebben a munkában, minden tanszék megkérdezi a munkatársait, hogy tőlük ki venne részt a munkában. Jelentkezési határidő: május 15.

6. Külföldi hallgatók az intézetben

Illés Éva elmondja, hogy külföldi hallgatók 5 féle módon tanulnak az Intézetben: Stipendium Hungaricum, Keresztény Üldözöttek, önköltséges, saját Erasmus hallgatóink, és a szerződéssel nem rendelkező Erasmus hallgatók. Problémát jelent az utolsó kategória, akik más tanszékekkel állnak szerződésben, de nálunk vesznek fel angol nyelvű órákat.

Az IT döntése: az Erasmus szerződésben benne van a nyelvtudásra való kitétel, így a más tanszékekkel szerződésben álló Erasmus hallgatók is jöhetnek, azzal a feltétellel, hogy angol szakosok a saját egyetemükön vagy minimum B2‐es nyelvtudással rendelkeznek. Benczik Vera javasolja, hogy kérjük a Nemzetközi Irodát, hogy minél előbb tájékoztassák az Intézetet, és a hallgatók is minél hamarabb jelezzék, hogy jönnének. Szalay Krisztina elmondja, hogy minden évben csökken a jelentkezők száma. Problémát jelent az egy éves tanári MA program indítása, amelyet a megkérdezésünk nélkül államilag finanszírozott formában is meghirdettek, és ez elvonja a kétéves diszciplináris MA képzésünk hallgatóit. Csizér Kata elmondja, hogy ő ezt jelezte Károly Krisztinának és továbbra is fenntartja, hogy ez problémát okoz. Kenyeres János felveti, hogy az önköltséges külföldi hallgatók száma azért is csökkenhet, mert a kar jelentősen megemelte a tandíjat.

7. Stratégiai adatbázis

Deák Nóra és Illés Éva felvetette, hogy az STA-ban fel lehet tüntetni a bizottságokban való részvételt. Deák Nóra javasolja, hogy minden oktató vigye fel a mostani validálási időszakig a 2018 nyári és 2019 januári záróbizottsági részvételeket. Ezek az adatok a seaswikin kereshetőek, az STA‐ba 2010‐ig visszamenőleg lehet beleírni. Vörös Katinka körbeküldi a linkeket. Minden olyan pályázatot (pl. Erasmus oktatói mobilitás), amely a Pályázatok között nem szerepel, az Elismerések közé kell felvinni az adatbázisban. Deák Nóra kérdezi az IT‐t, hogy megfelelő‐e a validálásról szóló emlékeztetők kiküldése. Javasolja, hogy a mentési igazolást PDF‐ben mentse el mindenki. Az IT megköszöni Deák Nóra munkáját, megfelelőnek tartja a tájékoztatást.

8. OTAK bírálatok (Farkas Ákos)

Az OTAKos záróvizsgákon részt kell‐e venni a bírálóknak? Illés Éva ennek utánanéz és tájékoztatja a tanszékeket.

9. Kenyeres János megköszöni Illés Éva munkáját.

10. Következő Intézeti Tanács időpontja: június 18. 15.00.

Budapest, 2019. május 7.

Tartsayné Dr. Németh Nóra, jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte:

Szalay Krisztina, intézetigazgató helyettes

Kenyeres János, intézetigazgató

about/minutes/2019-05-07.txt · last touched 2019-12-08 19:55 by Péter Szigetvári