User Tools

Site Tools


about:minutes:2020-09-15

JEGYZŐKÖNYV, ELTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Intézeti Tanács, Budapest, Rákóczi út 5. 357.

2020. szeptember 15., 10.00 óra, online ülés MS Teams-en

Jelenlévők szavazati joggal:

  1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  3. Dr. Dóczi Brigitta egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, Angol Nyelvpedagógia Tsz.
  5. Dr. Komáromy Zsolt habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  6. Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  7. Dr. Pikli Natália habil. egyetemi docens, oktatói képviselő, Anglisztika Tsz.
  8. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  9. Dr. Szigetvári Péter tanszékvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  10. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  11. Dravecz Luca Kata, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  12. Kingl Dóra, a Hallgatói Érdekképviselet elnöke
  13. Lippai Dorka, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  14. Nagy Emese, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  15. Riersch Melitta, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

Tanácskozási joggal:

  1. Dr. Illés Éva habil. egyetemi docens, tudományos intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  3. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető

Kenyeres János köszönti az IT tagjait. A tagok egyhangúlag elfogadják a napirendet.

1. Tanévkezdés, megoldandó feladatok: Kenyeres János köszönetet mond a tanszékvezetőknek és mindazoknak, akik hozzájárultak a tanév gördülékeny megkezdéséhez az órarendek összeállításával, a külső óraadók felkérésével és a velük történő szerződéskötések adminisztrációjával. Tartsayné Németh Nóra tájékoztatja az IT tagjait, hogy a kurzusok rendben elindultak. A különleges körülményekre való tekintettel a Tanulmányi Hivatal egy hotline email címet üzemeltet, amin keresztül a hallgatók emailben jelezhetik, hogy milyen kurzusokra nem jutottak be. Néhány külföldi hallgató jelzett csak nehézséget a kurzusfelvételekkel kapcsolatban, velük Tartsayné Németh Nóra kapcsolatban van és segíti őket problémáik megoldásában. A HÖK nem jelezte, hogy a hallgatóknak problémáik adódtak volna a kurzusfelvétellel. Kenyeres János tájékoztatja az IT tagjait, hogy egy éve egy olyan dékáni utasítás született, amelynek értelmében a HÖK-nek minden félév elején meg kell keresnie az intézetek vezetését és közösen jegyzőkönyvet kell készíteniük arról, hogy maradtak-e ki hallgatók a kurzusokról.

2. Alkotói szabadságolások a tanszékeken: Kenyeres János felhívja az IT tagok figyelmét az alkotói szabadságok elmúlt években tapasztalható egyenlőtlen eloszlására az intézet tanszékei között. Tájékoztatja az IT tagjait, hogy az ELTE SZMSZ alapján alkotói szabadságra minden egyetemi tanár, docens és adjunktus hétévente egyszer jogosult, azonban az illető tanár helyettesítése nem járhat külön pénzügyi teherrel. Emlékezteti az IT tagjait, hogy a májusi IT-n kérte a tanszékvezetőket, különösképpen az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék, az Angol Nyelvpedagógia Tanszék és az Angol Nyelvészeti Tanszék vezetőit, hogy gondolják át, melyik munkatársuk tudna élni ezzel a lehetőséggel a közeljövőben, és álljanak elő egy tervezettel. Öveges Enikő jelzi, hogy az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéken Tankó Gyula és Albert Ágnes vannak azon a ponton, hogy hamarosan habilitálni tudnának, így a 2021. tavaszi félévre Tankó Gyulát, a 2021. őszi félévre Albert Ágnest jelöli a tanszék.

Károly Krisztina, mielőtt megosztja javaslatait az IT tagjaival, méltatja Öveges Enikőt a nyári habilitációs védésén nyújtott kimagasló teljesítményéért. Illés Éva kéri az IT tagjait, hogy amint megvannak a szükséges dokumentumok, az IT tagjai támogassák Öveges Enikő docenssé történő kinevezését. Károly Krisztina tájékoztatja az IT tagokat, hogy az Angol Nyelvpedagógia Tanszéken is áttekintették, hogy ki az, aki a közeljövőben habilitálni tudna, és Lázár Ildikót javasolja a 2021-es tavaszi félévre, illetve Szabó Évát a jövő tanév folyamán vagy az őszi, vagy a tavaszi félévre. Kenyeres János tájékoztatja az IT-t, hogy a szabbatikust az érintett oktatónak kell kérvényeznie a dékántól, és az oktatónak indoklást kell benyújtania, hogy miért szeretne szabbatikusra menni. Ezt jóvá kell hagynia a tanszéknek, illetve az intézetnek, valamint a tanszéknek ki kell jelentenie, hogy a kolléga helyettesítése többletbérigénnyel nem jár. Ígéretet tesz arra vonatkozóan, hogy kideríti, hogy az indokláson kívül milyen dokumentumokat kell még a kérelmezőnek benyújtania. A tavaszi kérelmek benyújtásának határideje szeptember 30. Károly Krisztina hangsúlyozza, hogy a szabbatikus odaítélésének átgondolt intézeti stratégiának kell lennie, mivel a kar intézeti, és nem tanszékenkénti költségvetésekben gondolkodik.

3. Szakdolgozati témavezetés egyenletes elosztása a tanszékek között, témavezető és témaválasztás más tanszékekről, szabályozás: Kenyeres János felhívja az IT tagok figyelmét, hogy a szabályzatunk értelmében egy oktató egy tanévben maximum hat témavezetést vállalhat. Eltérő gyakorlat mutatkozik az intézet tanszékei között abban, hogy a BA, MA, illetve OTAK szakdolgozatok témavezetése és bírálata egyenlő súllyal esnek-e latba. Károly Krisztina kéri, hogy ha ebben a témában szabályozásra kerül sor, a PhD-s témavezetések is számítsanak. Kenyeres János, amellett, hogy bátorítja a tanszékvezetőket, hogy próbálják meg elméleti nyelvészeti témákra is terelni a szakdolgozat írása előtt álló diákokat, azt is kéri tőlük, hogy írásban nyomatékosítsák kollégáik körében, hogy évi hat szakdolgozat vezetésénél nem vállalhatnak többet.

Kenyeres János – egy, az intézetben történt eset miatt – vitára bocsátja, hogy vajon egy alkalmazott nyelvészet specializációra járó MA-s diák írhat-e történelmi témában szakdolgozatot. Öveges Enikő felhívja az IT tagok figyelmét, hogy a jelenlegi szabályozás nem elég pontos, mivel csupán „nyomatékosan ajánlja (highly advise)” a hallgatóknak, hogy az elvégzett szakirányból írják a szakdolgozatukat. Az IT tagjai a szöveg „MA students MAY select” részének megváltoztatását javasolják az alábbiak szerint: „MA students should select”, valamint „Students are, however, encouraged and highly advised to remain within their selected specialization track, any departures must be approved by the heads of the respective departments.” Mivel az IT tagok nem tudják, hogy van-e a fenti változtatásnak ellentmondó kari szabályozás, Kenyeres János a döntés elnapolását javasolja.

Szigetvári Péter felvetésére, miszerint a régi SEAS honlapon levő szövegeket frissítve kellene átmenteni az új honlapra, Illés Éva felajánlja segítségét a régi honlapon lévő szövegek áttekintésében és aktualizálásában.

4. Várható külső óraadói igények a következő félévekben, évfolyamok hallgatói létszáma a TH-tól, áthallgató diákok más intézetekből: Kenyeres János hangsúlyozza, hogy mindenképpen jelezni fogja dékán úr és a BTK gazdasági vezetője felé, hogy az intézet számára meghatározott, kb. 3.200.000.- Ft-os összeghez hasonló keretre lesz szüksége az intézetnek a következő félévben is, és arra kéri a tanszékvezetőket, hogy próbálják megbecsülni, hogyan fognak változni az óraadói igények a következő félévekben. Komáromy Zsolt felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenleg ingyen tanító PhD-s hallgatók nem fognak annyi órát tartani a tavaszi félévben, ha már nem lesz szükségük kreditre, ami azt vonja maga után, hogy vélhetőleg több óraadóra lesz szükségünk a következő félévben. Emiatt nagyobb forrásigény benyújtását javasolja.

Benczik Vera párbeszéd kezdeményezését sürgeti a Gazdasági Hivatallal annak érdekében, hogy feltárjuk, milyen megoldásokat, lehetőségeket látnak ők, illetve mi arra, hogy kevesebb pénzből jöjjön ki az intézet. Többen elfogadhatatlannak tartják azt a több féléve bevett gyakorlatot, miszerint a létszámvágás előtti napokban derül ki, hogy van-e pénz újabb kurzusok indítására, további óraadókra. Kenyeres János a fenti problémák miatt találkozót kezdeményez dékán úrral, lehetőség szerint a tanszékvezetők bevonásával.

5. Demonstrátori helyek: Kenyeres János felhívja a tanszékek figyelmét a demonstrátori helyek létesítésének lehetőségére. Nemrég jelentkezett egy hallgató a jogi karról, aki szívesen vállalna nálunk demonstrátori feladatokat. Hozzáteszi, hogy minden bizonnyal saját hallgatóink közül is több jelentkező volna.

6. Az MA és PhD képzés jövője, ezzel kapcsolatos intézeti stratégia: A 6. napirendi pontot az IT elnapolja.

7. Zerkowitz Judit könyvének kiadása: Kollégáink levelezéséből kiderült, hogy nagyon sokan szívesen adományoznának pénzt erre a célra. Illés Éva, aki tartja a kapcsolatot Judit hagyatékának örökösével, ígéretet tesz, hogy amint tisztázódnak a körülmények, körlevélben tájékoztatja az intézet munkatársait a fejleményekről.

8. A könyvtár ideiglenes házirendje: Deák Nóra tájékoztatja az IT tagjait, hogy bár ideiglenes nyitvatartással, de a könyvtár kinyitott. A könyvtár munkatársai az oktatók rendelkezésére állnak emailben történő előzetes egyeztetés alapján. Felhívja a figyelmet arra, hogy a június 20-i dékáni utasítás alapján az oktatóknak digitálisan hozzáférhető tananyagot kell biztosítaniuk a hallgatóknak.

9. Egyéb

• Kenyeres János javasolja, hogy amennyiben egy jelenléti csoportban koronavírusos megbetegedés történik, a csoport álljon át online oktatásra.

• Lénárt Zoltán tájékoztatja az IT tagjait, hogy automata lázmérők kerültek kihelyezésre az R5 portájára és a főépületbe, így ha valaki nem érzi jól magát, bármikor megmérheti a hőmérsékletét.

• Pikli Natália informálja az IT tagokat, hogy a HUSSE konferencia időpontja átkerült jövő júniusra. Ha valaki jelentkezni szeretne a HUSSE-ra, 2020. november 1-ig teheti ezt meg a HUSSE honlapján. • A 2020. őszi IT ülések október 13-án, november 3-án és december 1-jén lesznek.

Budapest, 2020. szeptember 15.

Dr. Kálmán Csaba, jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte:

Dr. Illés Éva, intézetigazgató-helyettes és Dr. Kenyeres János, intézetigazgató

about/minutes/2020-09-15.txt · last touched 2020-10-11 23:03 by csabakalman